В новините
 
09.03.2005 06:58   Новината е видяна 3601 пъти
Съдиите от Бургас, Сливен и Ямбол сравниха своите практики

"Подобна среща не се е състояла от много време насам." - съобщи председателя на Апелативния съд Дора Чинева.
Анализът на справките на съдилищата от апелативен район Бургас за престъпление по чл. 354а от Наказателния кодекс, наложи извода че тези дела се увеличават. В чл. 354а он НК се казва, че всеки, който без надлежно разрешително произведе, преработи, придобие, разпространява, съхранява или преносва наркотични вещества се наказва с лишаване от свобода от десет до 15 години и глоба от сто хиляди до двеста хиляди лева.
В бургаския окръжен съд от общо образувани 130 дела, от тях по чл. 354а от Наказателния кодекс са 71на брой. това е 54,6 % от общия брой.
Предмет на пресътпление по този член от Наказателния кодекс най- често са наркотиците марихуана и хероин.тенденция към увеличаване имт делата с предмет марихуана. само в единични случаи предмет на престъплението са значително по- скъпите кокаин, пико и амфетамин.
По отношение на количествата наркотични вещества, като предмет на престъплението има увеличение на същите при хероина, марихуаната и амфетамините за 2004 година спряма предходната.
През последните две години голяма част от делата са приключени в тримесечен срок. кат опричина за отлагане на дела или решаването им над 3 месеца магистратите посочиха неявяването на вещи лица, поради ангажиранст, на свидетели необходими за изясяване на фактически обстоятелства по делото и на защитници на обви5няемите по извинителни причини.
По делата за престъпление по чл. 354а за последните две години БОС е осъдил 130 лица. През този период осъдените до 18 години са 20 на брой, до 25 години са броят им е 88, а над 25 години осъдените са 17.
От изнесените по време на срещата данни се налага извода, че извършителите на престъпленията с наркотични вещества са предимно млади хора, учещи и безработни. по голяма част от тях са наркотично зависими или епизодично употребяват наркотици. мотивът на тези пласьори е, че с получените от разпространението пари могат да си закупят наркотик залична употреба.
Магистратите не отчетоха затруднения при разглеждането на този вид дела. Те обаче препоръчаха при залавянето извършителите да се изследват с тестове за наркотична зависимост към момента. Причина за това искане е да се избегнат възраженията по време на разглеждане на делото за такава зависимост.
През периода 2002 - 2004 година броят на образуваните дела в съдилищата на Бургаския апелативен съд по искове по Закона за отговорността на държавата за вреди, причинени от граждани са 45 на брой. В Бургаския окръжен съд тези дела са 28 на брой. Прекратените дела в Бургас са 14 броя, а 12 са приключили в срок до 6 месеца. По всички образувани дела по този закон исковет есе били предявени от ищци - физически лица.
Това показва, че съдилищата се съобразяват със досега съществуващата практика по този вид дела, че юридическите лица немогат да предявяват искове.
Магистратите отчетоха, че по този вид дела , въпросите, които се повдигат за разрешаване са все по- разнообразни и по мног ото тях няма единна практика между съдилищата. Затова Апелативен съд - Бургас счита, че е наложително да бъде прието тълкувателно решение на Общото събрание на Гражданската колегия на ВКС по някои спорни въпроси по този закон.
През отчетния период съдиите, които са гледали търговски дела в региона са около 11 броя. В Окръжен съд Бургас и Ямбол тяхнат абройка не се променя. В тези две съдилища има специализирани състави, разглеждащи този вид дела, коет осе препоръчва да сенаправи и в Сливен.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |