В новините
 
04.04.2005 04:24   Новината е видяна 5772 пъти
Славянка пуска нови рибни консерви
Специалистите в рибопреработвателното предприятие проучват възможностите за прилагане на други традиционни български рецепти за консерви, а също и за производство на риба и рибни продукти в полуготов вид. “Славянка” АД държи около 40% от вътрешния пазар. “Стремим се да достигнем 80%, както и да се върнем на европейския пазар. Сега около 90% от производството ни е ориентирано за вътрешния пазар, 10% реализираме за износ, защото сме ограничени в районите”, каза още Георгиева.


Днес “Славянка” изнася успешно консерви за Сърбия, Македония и Русия. Капацитетът на фабриката е до 10 тона дневно.


Пазарът в България обаче съвсем не е лесен. Той се промени много. Допреди години рибопроизводството се дотираше от държавата. До 1990 г. “Славянка” получава средно около 10 млн. лв. държавна субсидия, за да произвежда рибни консерви и да ги реализира на минимални цени. “С това се поощряваше консумацията на риба и рибни продукти от населението. След като спряха дотациите, всеки от производителите трябваше да се бори на пазара за оцеляване”, коментира Георгиева.


Странно, че рибата не е традиционна храна за българина, както е в Дания, Норвегия, Испания, въпреки че сме морска държава. Това едва ли се дължи само на ниската покупателна способност на по-голямата част от хората. Българинът няма информация за полезните качества на рибните продукти и за количеството риба, които трябва да консумира годишно.


Няма специализирани рибни ресторанти и атракции. Дори в Бургас, който е морски и пристанищен град, няма специализиран рибен ресторант, твърдят специалистите.


“Славянка” произвежда традиционните “Скумрия в доматен сос”, “Закуска”, “Копърка в растително масло”, “Копърка в доматен сос”, “Скумрия филе”. Притежава патенти на етикетите “Скумрия в доматен сос”, “Копърка в доматен сос”, “Копърка в растително масло” и е в процес на патентоване на етикета на консерва “Скумрия Ропотамо”, “Копърка Созопол” и “Копърка Каварна”, които произвежда от създаването на фабриката.


Когато разширим пазарите, ще обогатим асортимента с по-екзотични рецепти, по които и преди сме работили - сьомга, рапани, миди, калмари, уверяват още специалистите на дружеството, каза Георгиева.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |