В новините
 
04.04.2005 04:34   Новината е видяна 3734 пъти
Кой ще стане ПАПА
Рим. След смъртта на папа Йоан Павел ІІ потенциалните кандидатури за негов наследник са доста, съобщава АФП и изрежда кардиналите с най-големи шансове да седнат на престола на Свети Петър. Според агенцията това са:

ИТАЛИАНЦИ

Диониджи Тетаманци (71), архиепископ на Милано – най-многолюдния диоцез в света с 5 милиона католици. Той ще е сериозен кандидат, особено ако конклава реши да се обърне към традицията. Той е известен теолог, автор на няколко книги върху морални въпроси, което му помогнаха да спечели голямо уважение.

Анджело Скола (63), архиепископ на Венеция. Участието му в консервативното католическо движение “Общение и освобождение” му даде сериозно политическо влияние. Той е разглеждан като основен фаворит сред по-умерените кардинали.

Тарчизио Бертоне (70), архиепископ на Генуа. Отявлен консерватор, прочул се с язвителната си атака срещу книгата “Шифърът на Леонардо”. Бивш номер две в могъщата Конгрегация за доктрината на вярата.

Анджело Содано (77), държавен секретар на Ватикана от 15 години. Той е в центъра на интригата за следващ папа. Бил е ватикански дипломат в Еквадор, Уругвай и Чили. Заместник-председател е и на конклава, който ще избере новия папа.

Джовани Батиста Ре (71), номер три в Римската курия. Близък помощник на Йоан Павел ІІ като префект на Конгрегацията за епископите, и ръководител на ватиканската Комисия за Латинска Америка. Той организира историческото посещение на покойния папа в Светите земи през 2000-та година.

ИНДИЕЦ

Иван Диас (68), архиепископ на Бомбай. Приятел на Майка Тереза, той бе ръкоположен за кардинал от Йоан Павел ІІ през 2001 година.

ГЕРМАНЕЦ

Йозеф Ратцингер (77) е предпочитан от мнозина. Консерватор, който се противопоставя остро на по-освободената теология на южноамериканската църква. Известен с прякора “Ротвайлерът на Бог”. Позицията му като радетел за църковната доктрина означава, че той има сериозни политически и духовни аргументи да бъде избран за папа.

АВСТРИЕЦ

Кристоф Шьонборн (60), архиепископ на Виена, разглеждан като умерен. Последовател на Йоан Павел ІІ в усилията му за помирение с православните църкви. Изигра ключова роля при кризата, разтърсила Австрийската църква след като предшественикът му бе обвинен в педофилия.

АФРИКАНЕЦ

Франсис Аринзе (72), смята от мнозина като най-сериозният кандидат не италианец. Познат във Ватикана като ръководител на Конгрегацията за божия култ. Консерватор, който ако бъде избран, ще стане вторият африкански папа след Геласий І (492 - 496) и първият чернокож понтифик.

ЛАТИНОАМЕРИКАНЦИ

Оскар Андрес Родригес Марадиага (62), архиепископ на хондураската столица Тегусигалпа. Най-младият от представителите на Латинска Америка в конклава. Харизматичен лидер, който провеждаше кампании за опрощаване на дълговете на бедните страни с вокалиста на ирландската група U2 Боно. Има лиценз за пилот и свири на саксофон.

Клаудио Умеш (70), архиепископ на Сао Пауло (Бразилия). Пристига в Италия, където през 1962 година получава докторат по теология, след което специализира екуменизъм. Ръкоположен е за кардинал през 2001 година.

Дарио Кастрийон Ойос (75), колумбиец, префект на Конгрегацията за духовенството, от чийто пост ръководи около 400 000 свещеници по целия свят. Близък съратник на Йоан Павел ІІ. Член на “Опус Деи” и “Легионите на Христос”, той отхвърля философските възгледи на Русо, Кант, Маркс и Фройд като “разпространяващи неправилна представа за първородния грях”.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |