В новините
 
05.04.2005 04:17   Новината е видяна 4133 пъти
И малките фирми започнаха да търсят студенти за стажанти
Ако доскоро приемането на стажанти беше приоритет главно на големите български и международни компании, тази година заради кризата на пазара на труда свежи кадри търсят дори семейни микрофирми. Това е новата тенденция, която се очерта на четвъртото изложение "Кариери 2005". То продължава и във вторник в София. Другата новост е, че се увеличават възможностите за стаж в производствените отдели на компаниите.


Повече от 80 фирми участват тази година в изложението, около 20 - за пръв път, а присъствието на малки предприятия е по-осезаемо. От инвестиционното дружество "Инвестор.бг" обясниха, че участват за пръв път, тъй като бизнесът им сега се разраства и имат нужда от нови хора. Имаме свободни места за един или двама младежи, които можем да задържим на постоянна работа, обясни и Ирина Люцканова, която е представител на транспортната фирма "Юнимастерс".


Запазва се тенденцията от миналите години да се търсят студенти с икономическо образование. Много предложения има и към младежите от техническите и инженерните специалности. Прави впечатление обаче, че компаниите все повече организират стажове в производствените си отдели за разлика от преди, когато канеха студенти само в администрацията. "Карлсберг България" например предлагат стажове в пивоварните си в Шумен и Благоевград.


Компанията търси 3-4 човека, които след това евентуално могат да останат на работа, съобщи Кремена Байнова от фирмата. "Глобул" също търсят само "техничари". По време на лятната си програма младежите ще работят по индивидуални проекти в техническите отдели на мобилния оператор. В производствените и техническите звена предлагат стажове и фирми като "Нестле - България", "Софийска вода", "Данон Сердика", "Макдоналдс - България" и други.


Безспорно най-силното присъствие на изложението и тази година е на финансовите институции.


Представени са почти всички банки и редица застрахователни и инвестиционни дружества. Интересът на студентите обаче се влияе от това доколко известно е името на фирмата. Затова и щандовете на големите компании бяха пълни с автобиографии на кандидати още от сутринта. Малките фирми не могат да поемат голям брой студенти, но могат да предложат динамична среда за развитие и бързо израстване, коментираха участници в изложението.


Друга тенденция е, че и малките, и големите компании са готови да наемат студенти от горните курсове на постоянна работа. Либерални сме към служителите си, които още следват, и им даваме възможност да ходят от време на време на упражнения и да се подготвят и явяват на изпити, обясни генералният мениджър на "Колиърс" Иван Велков. Подобна практика има и в други компании като "Данон Сердика", "Метро", "Карсберг".





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |