В новините
 
11.04.2005 03:47   Новината е видяна 3961 пъти
Законът за Черноморското крайбрежие се бави заради липса на пари
Това заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев по време на българо-холандски семинар "Устойчиво развитие и управление на крайбрежните зони", който се проведе в комплекс "Хелена ризорт" в Слънчев бряг, организиран от консултантската компания "Янадел". Според него финансова обосновка по текстовете на закона е внасяна три пъти през последните два месеца в Министерството на финансите, но досега винаги е връщана с резолюция, че пари трябва да бъдат намерени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Ковачев обясни, че има възможност за преразпределение на средства в рамките на регионалното министерство от 3-годишната бюджетна прогноза за пътища, кадастър и др., за да бъде внесен проектът за разглеждане от кабинета. Става въпрос за близо 1.2 млн. лв., които са необходими през тази и следващата година за изготвяне на планове на всички черноморски общини.


Ковачев поясни, че с министъра на регионалното развитие Валентин Церовски обмислят вариант за намирането на средствата. По думите му това едва ли ще стане до края на мандата на правителството.


"Ако разчупим леда и финансовото министерство отпусне средства, може и да успеем да внесем проектозакона и той да мине поне на първо четене в рамките на сегашния парламент. Не можем обаче да внесем закон, който не е финансово обезпечен, защото правилникът на Министерския съвет не го позволява, и второ - ще бъде просто една политическа декларация", заяви още Савин Ковачев. С проектозакона за Черноморското крайбрежие се цели постигането на разумно застрояване на териториите, намиращи се непосредствено зад плажната ивица, и постепенно увеличаване на интензивността на застрояване с нарастване на разстоянието на съответния имот от морския бряг.


Ковачев заедно с министъра на културата и туризма Нина Чилова направиха обиколка на Слънчев бряг заради проблемите със строителството преди началото на новия летен туристически сезон. "Категорично ще настоявам компетентните органи да започнат контролни проверки след 15 май за спазване на заповедта за забрана на строителството в курорта", каза Чилова, която се срещна с общинското ръководство, инвеститори, хотелиери, туроператори и представители на браншовите организации в сектора. Кметът на Несебър Николай Трифонов, към която община е Слънчев бряг, определи като крайна дата за приключване на строителните дейности в комплекса 15 май.


След този срок в курорта няма да бъдат допускани тежка строителна техника и камиони. Позволени са само довършителни работи вътре в самите обекти.


Нина Чилова обяви, че още тази седмица ще се срещне с министъра на регионалното развитие Валентин Церовски, за да обсъдят контролната дейност. За проверките освен общината най-отговорно е МРРБ, чиито органи на ДНСК трябва да следят и налагат санкции на нарушителите. Ако контролните органи спазят всички изисквания, очакваме нормалното стартиране на летен сезон 2005, заяви още Чилова.


Проблемът е, че много от обектите в курорта ще останат недовършени и няма да може да се възстанови прилежащата инфраструктура, смята Ковачев. В източната част на курорта недовършените сгради може да са 3-4, но в западната зона, където се оформя тип курортно градче, положението е по-тежко и ще настояваме за опаковането им след 15 май, посочи зам.-министърът. Според него разширяващата се в момента пречиствателна станция за отпадни води Несебър-Равда-Ахелой (обслужваща и Слънчев бряг) ще поеме обслужването на новите обекти, но проблеми могат да възникнат с водоснабдяването и електрозахранването. "Трябва да се мисли за нов водопровод от язовир "Камчия" и за алтернативни водоизточници", смята Ковачев. Той допълни, че в западната част на Слънчев бряг, където не достигат мощностите за електрозахранване и водоснабдяване, туристите през това лято може да бъдат изправени пред реалната опасност от режим на тока и водата.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |