В новините
 
12.04.2005 03:30   Новината е видяна 4386 пъти
Започна сривът на Слънчев бряг
Предприемачите са уплашени и от задаващите се проблеми с електрозахранването, водоснабдяването и канализацията, чиито мощности са изчерпани и има реална опасност туристите през това лято да се сблъскат с режим на тока и водата. За това предупреди преди два дни и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев.

Две седмици преди официалното начало на сезона в Слънчев бряг доминират планини от бетон, стърчат скелета и кранове, а хиляди работници се разминават с тежки камиони в прахоляк и камари от строителни отпадъци. Гради се дори и върху плажната ивица. Части от северния плаж са разкопани и се излива бетон за строителство на заведения и мини голф игрище. В южната част на ивицата върху самия пясък и дюните се издига шестетажен комплекс с апартаменти и офиси за продажба.

По всеобщо мнение, дори когато всичко това приключи, естетиката на курорта ще остане твърде спорна заради странните архитектурни решения и потискащата мегаломанщина.

По информация на собствениците в курорта легловата база през този сезон ще надхвърли 50 хиляди. Само в източната част, в близост до плажната ивица в момента се строят общо 25 нови обекта, където вече са обявени за продажба около 2000 нови апартамента. Над 3000 пък се оферират в западната зона, която е по-отдалечена от плажа. Задава се свръхпредлагане и на хотелски легла.

"Това сваля цените и четиризвездни хотели започват да се предлагат като тризвездни", каза Калин Сутев от "Бе Те Ес", представителството на германския туроператор ИТС у нас. Според него има опасност след спиране на изграждането на нови обекти голяма част от тях да останат празни, тъй като презастрояването ще доведе до отлив на туристи. Хотелиери и туроператори твърдят, че цените на еднодневен пакет нощувка с пълен пансион (закуска, обяд и вечеря) за началото на новия летен сезон са паднали до 12 евро в три и дори в четиризвездни хотели.

Продължаващото строителство в Слънчев бряг вече отблъсква туристите най-вече за началото на летния сезон. Големите европейски концерни ТУИ и "Томас Кук" наскоро отчетоха спад от 11 до 17% в записванията на германския пазар за новия сезон в България, като отливът е главно за месец май. Калин Сутев също обяви, че резервациите при ИТС са най-слаби за идния месец и повечето хотели вече са обявили специални намаления, за да успеят да запълнят базите си. "С ниски цени ще подлъжем туристите да дойдат , но след това отново ще се оплакват от строителството и ще нагазят в калта", смята обаче той.

"Туроператорите също сме виновни отчасти за положението, защото финансираме хотелиерите и очакваме строителството да приключи за шест месеца, което на практика не се случва през последните години", каза Богдан Христов, управител на "Хотелбедс", което е представителството на британските туроператори "Фърст чойс" и "Космос". В централите на двете компании предстои да решат дали да извадят всички свои туристи от Слънчев бряг за месец май. Вече имаме много анулирани резервации, като сега обсъждаме как да смекчим удара и къде да бъдат пренасочени чужденците, обясни Богдан Христов.

Цените ще падат не заради туроператорите, а защото хотелиерите искат да си напълнят базите и предложенията за свалянето им идват от самите тях, посочи Христо Колев, управител на "Елит турс", което е представителството на концерна "Томас Кук". Въпреки това пак има опасност да не дойдат туристи, допълни Колев. От туроператора също имат по-малко резервации за май и са принудени да предупреждават записаните туристи за продължаващото строителство.

Прогнозирах тази ситуация още преди две години, обяви хотелиерът Стефан Христов, който тогава продаде своя хотел "Ясен ІІ", а в края на миналия сезон събори "Ясен" и на негово място в момента строи комплекс с апартаменти за продажба. По този начин окончателно се оттеглям от курорта и се насочвам към Южното Черноморие, каза Христов. Според него вече има и свръхпредлагане на апартаменти в Слънчев бряг и голяма част от офертите в западната част на комплекса остава нереализирана.

"Веднага продавам хотела, ако намеря подходящи купувачи, които да ми предложат добра цена", заяви Огнян Сапунов, собственик на хотел "Делта" и "Делта бийч" в Слънчев бряг. По думите му обаче няма много кандидати. Курортът вече е един бетонен град и цените ще започнат да падат. Още по-страшно е, че при един лош сезон банките ще станат собственици на половината Слънчев бряг, твърди Сапунов. Собственикът на хотел "Котва" Венелин Ташев също обяви, че опитва да продаде базата си. "Искам да избягам от Слънчев бряг, който се превърна в град", допълни той. Според него има бъдеще само за собствениците на обекти на първа линия до плажа, които ще си останат скъпи.

Брокерите от агенциите за имоти също смятат, че цените на жилищата в курорта ще следват различни тенденции. Някои от тях вече отчитат спад в определени райони и всички са единодушни, че на Слънчев бряг вече трябва да се гледа като на градче с перспективни и губещи "квартали". Цените се движат от 600 до 1500 евро/кв.м и зависят от местоположението в комплекса и изградената инфраструктура, каза Добромир Ганев, управител на агенция "Форос" и шеф на Варненския офис на Националното сдружение за недвижими имоти (НСНИ). Като цяло жилищата в източната част са по-скъпи от тези в западната, където е по-далеч и няма панорама към морето, коментира Румяна Георгиева, управител на "Инфомакс" и шеф на Бургаския офис на НСНИ.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |