В новините
 
17.10.2005 05:58   Новината е видяна 3294 пъти
С 30% ще се повиши данък сгради за имотите в големите градове като София, Варна и Бургас
С 30% ще се повиши данък сгради за имотите в големите градове като София, Варна и Бургас, съобщи заместник-министърът на финансите Георги Кадиев. Поскъпването ще е следствие от повишаването на данъчните оценки на имотите, което ще влезе в сила от догодина.
Министерството на финансите готви промени в Закона за местните данъци и такси според които данъчните оценки ще се повишат с 30% в големите градове, с 25% в средните и с 20% в по-малките населени места. В резултат със същия процент ще нарасне и данък сгради, тъй като той се изчислява като промили върху данъчната оценка.
По предварителни изчисления след увеличението данъкът за жилище от 67 квадратни метра в жк "Люлин" ще се повиши от сегашните 23 на около 30 лв. Точният размер на налога зависи от различни характеристики на имота - като тип строителство, етаж, инфраструктура и други.
По-високите данъчни оценки ще доведат и до повишаване на нотариалните такси при сделките с имоти. Такса смет също зависи от данъчните оценки. Размерът й обаче е обвързан с конкретни разходи на общините за събиране, извозване и третиране на отпадъците. Затова повишението на данъчните оценки не трябва да служи на местните власти като оправдание и за увеличение на такса смет, посочи Кадиев. Според него местните власти могат да променят формулата за изчисление на таксата или ставката на данъка. Ако не предприемат нищо, обаче таксата ще се увеличи със същия процент както данъчните оценки, призна Кадиев.
За актуализация на данъчните оценки настоява Международният валутен фонд. Фондът мотивира искането си с драстичното повишение на пазарните цени на имотите, които в последните години значително се разминават с данъчните оценки. По данни на Националния статистически институт за периода 2000-2004 г. имотите в областните градове са поскъпнали с 200-300%. В същото време данъчните оценки не са актуализирани от 1998 г., посочи Кадиев. Другият аргумент на МВФ е необходимостта от по-големи приходи в общините. По изчисления на финансовото министерство актуализацията на данъчните оценки ще доведе до 19 млн. лв. повече приходи в местните бюджети.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |