В новините
 
28.01.2007 07:16   Новината е видяна 4732 пъти
Промяната на Общия устройствен план на Несебър няма да доведе до невключване на територии в Натура 2000

Разширението на Общия устройствен план  на община Несебър няма да доведе до невключване на територии в Натура 2000.
Това заяви на пресконференция днес доц. д-р Симеон Симеонов - директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас.


Приетото от Общинския съвет в Несебър решение за разширяване на ОУП на общината е в него да се включат земите на частните собственици от местността Иракли, както и всички частни земи в курортните зони на общината, за да бъдат извадени от екомрежата.


Съгласно Закона за устройство на територията /ЗУТ/ и Закона за опазване на околната среда /ЗООС/, всяка промяна в Общите устройствени планове на общините подлежат на процедура по екологична оценка. В случаите, когато изменението засяга потенциални защитени зони по Натура 2000, освен това,  ще бъде извършвана и специфична оценка за потенциалното въздействие на това изменение върху конкретния предмет на защита в тази зона.


Според взетото от Националния съвет по биологично разнообразие решение, на Министерски съвет ще бъде предложено в защитените зони  по Натура 2000 да не се включват урбанизираните територии. Това предложение се отнася за населени места, курортни, вилни и промишлени зони, които са предвидени като такива във вече утвърдени по съответните процедури ОУП.


Включването и изключването на земи от екомрежата се определя единствено от научни критерии. Идентифицирането на ценни видове и площи на тяхното разпространение е причина за предлагането на територии за потенциални защитени зони. Това са единни критерии за всички страни – членки на Европейския съюз.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |