В новините
 
31.08.2004 20:34   Новината е видяна 8958 пъти
По уточнени данни загиналите при експлозията в Москва са загинали седем души
Москва. Московският прокурор Анатолий Зуев заяви, че по уточнени данни при експлозията в руската столица са загинали седем души и най-малко 20 са били ранени. Той отбеляза, че сред загиналите няма деца. По-рано бе съобщено, че при взрива са пострадали деца. Прокуратурата в Москва е повдигнала углавно дело за “тероризъм”.
Около 20:10 ч. московско време (19:10 ч. българско време ) в района на Рижския пазар в Москва избухна взрив. Районът на пазара е покрит с облаци дим. Според очевидци , итирани от радиостанция “Ехото на Москва”, взривен е автомобил “Жигули”, паркиран пред входа на метростанция “Рижская”. Агенция РИА Новости съобщи, позовавайки се на източник от органите на реда, че взривното устройство е било поставено вътре в автомобила. Колата е била паркирана на паркинга, близо до входа на станцията.
Движението в района не е затворено. На мястото на произшествието са пристигнали екипи на московската милиция, линейки и служители на спецслужбите. Метростанция “Рижская” е затворена.
На площада пред метростанцията стоят два напълно изгорели автомобила – ВАЗ-2101 и ВАЗ-2109. Взривната вълна е изпочупила стъклата на първия етаж от сградата на метрополитена. “Сред пострадалите има и деца, които бяха хоспитализирани с изгаряния и осколъчни рани. Те са настанени в Девета и Тринайсета детски поликлиники, Останалите ранени са откарани в института за спешна медицинска помощ “Склифосовски” и ХХХVІ поликлиника”, съобщил източник от силите за сигурност. Състоянието на 12 от пострадалите при експлозията в Москва е тежко.
Служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) в момента се намират на мястото на взривовете.
Версията за терористи-камикадзе в момента е водеща, според руските медии. Взривените автомобили са обгорени изцяло отвътре, което според експерти не изключва използването има на атентатори-самоубийци. “В момента се разглеждат всички версии – от случайност до целенасочен взрив. В близост до мястото на експлозията се намират търговски център и магазини”, съобщи репортер от руския Първи канал в пряко включване от мястото. По думите пред метростанция “Рижская” са пристигнали кметът на Москва Юрий Лужков и представители на ръководството на Главно управление на вътрешните работи на Москва. Той посочи, че паркираните в близост автомобили не са засегнати.
Типът на използваното взривно устройство се установява. Предполага се, че е същото като това, което избухна преди няколко дни на автобусна спирка в руската столица.
В бомбата, която е била взривена близо да московската метростанция “Рижская” е имало болтове, които е трябвало да увеличат пораженията, съобщи агенция Интерфакс, цитирайки източник от московската милиция. По думите му, взривното устройство било заложено в автомобил “Жигули”, който неизвестни лица паркирали на Рижския площад, близо до станцията на метрото. По последни данни жертвите са осем, а загиналите – двайсет.
Основната версия за взрива близо до метростанция “Рижская” в Москва е, че е дело на терористка-камикадзе, предаде Газета Ру, цитирайки началника на пресслужбата на Московското управление на МВР Валерий Грибакин. По думите му, терористката или е носила експлозива на себе си и се е взривила, или го е заложила под автомобила “Жигули”, след което го е детонирала. Мощността на взрива се оценява между 300 и 400 гр тротилов еквивалент. На мястото на инцидента се намира и министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |