В новините
 
29.03.2024 09:06
Търсене
 
 
30.01.2011
История на Бургас. Иван Карайотов, Стоян Райчевски, Митко Иванов представят ИСТОРИЯ на Бургас
Отдавна чакано събитие от бургазлии: На 4 февруари 2011 в Бургаската художествена галерия Петко Задгорски ИВАН КАРАЙОТОВ СТОЯН РАЙЧЕВСКИ МИТКО ИВАНОВ представят ИСТОРИЯ НА БУРГАС. От древността до средата на ХХ век Книгата е посветена на годишнината от Освобождението на Бургас от османско иго – 25 януари стар стил (6 февруари н.ст.). Представени са илюстрации, детайлно изследване на историята на Бургас от древността до средата на ХХ век. В книгата са представени бележки за личностите на Бургас, използвани са остарели и местни названия от Бургас и бургаски регион. Авторите на книгата са използвали 1 200 източника, от които са цитирани 1 053. Събрана е колекции от над 500 карти на Бургаски район от периода XIII-XVIII век, както и най-големите сбирки от стари планове, гравюри, фотографии и карти от ХIХ век, от османотурски документи, стари ръкописи за Бургас, от надписи върху камък. ДИГИТАЛНА КОЛЕКЦИЯ „ИСТОРИЯ НА БУРГАС” е създадена от нас специално за проекта. Тя включва: Сбирка от гравюри и фотографии на Бургас от ХІХ в.; Сбирка от картички и фотографии от началото на ХХ в., съхранили старата архитектура на Бургас. Сбирка от подбрани карти на Бургаския залив и крайбрежие. Сбирка от фотографии на артефакти от Бургас. Сбирка от няколко хиляди фотографии на съвременния Бургас.
02.11.2010
Откриват паметника на поетесата Петя Дубарова
Броени дни остават до откриването на паметника на Петя Дубарова в Морската градина на Бургас. Мястото, което е отредено за поставяне на монумента, е алеята на която се намира и паметникът на бургаския поет Христо Фотев, до „бялата чешма”. Дългоочакваното събитие е насрочено за 5 ноември /петък/ от 16.30 часа, когато е и началото на музикално-поетичния спектакъл, посветен на младата поетеса. В програмата ще прозвучат стихотворения и песни по стихове на Петя Дубарова, изпълнени от актрисата Юлияна Султанова и Ваня Костова, песни на бардовете Иван Ненков и Георги Богданов и стихотворение на бургаската поетеса Венда Райкова, посветени на Петя. Освен това ще бъдат прожектирани и автентични кадри от българския игрален филм на режисьора Георги Дюлгеров „Трампа” от 1978 г., в който участва и Петя Дубарова.
26.10.2010
Димитровден
На този ден именници са Димитър, Димитрина, Димитричка, Драгана, Мита, Митка, Митко, Митьо, Димо, Дима, Димка. Народният култ към Свети Димитър го представя като по-голям брат на Свети Георги. Пък според народните предания от този ден започва зимния период. Свети великомъченик Димитрий Солунски Чудотворец е роден в Солун през 3 век. Неговият баща бил управител на града, а по религиозни убеждения - християнин. Когато родителите на Димитрий умират, император Максимиан го назначава на висок военен пост със заповедта да преследва християните. Покръстеният като дете Димитрий обаче ги покровителствал и започнал да насърчава разпространението на Христовата вяра. Максимиан поискал от Димитрий да се откаже от вярата си, но никакви увещанията не помогнали. Димитрий бил хвърлен в тъмница, а прочутият борец Лий предизвикал на борба осъдените християни и ги убивал, като ги хвърлял в пропаст върху копия, забити с острието нагоре. Оръженосецът на Димитрий, Нестор, изпросил разрешение от господаря си да премери сили с Лий и успял да го победи, хвърляйки го в пропастта. Затова по нареждане на императора Нестор бил обезглавен, а Димитрий - прободен с копие в 306 го
19.10.2010
Форфелдер: Балъков е най-добрият играч, който „Щутгарт” някога е ималФорфелдер: Балъков е най-добрият играч, който „Щутгарт” някога е имал
„Ако още веднъж следвам, бих се заинтересувал от факултета по обществени науки във вашия университет”, пошегува се в благодарствената си реч Форфелдер, възпитаник на прочутия университет Хайделберг, който е най-старият в Германия. „Балъков е най-добрият играч, който „Щутгарт” някога е имал”, обърна се високият гост към присъстващия на церемонията мениджър на „Черноморец - Бургас”. Събитието уважиха областният управител Константин Гребенаров, кметът Димитър Николов, председателят на общинския съвет Снежина Маджарова, вицепрезидентът на БФС Михаил Касабов, председателят на Съвета на директорите на ПСФК „Черноморец - Бургас” Митко Събев, членът на ръководния орган на футболния клуб Душан Буковац, много преподаватели и студенти, служители на ПСФК “Черноморец – Бургас”.
16.08.2010
Несебър избра своята кралица
Вечерта преди 15 август ще се помни дълго, защото Несебър избра своята кралица. Красиво събитие превърна амфитеатъра в стария град в интернационална сцена на радост и емоция, където всички кандидатки за титлата имаха възможност да изявят своя талант и потенциал. За втора поредна година Община Несебър организира конкурс за красота наречен “Кралица Несебър”. Измежду многото хубавици журито имаше нелеката задача да отличи най-красивата дама и нейните подгласнички. Кандидатките за короната първо се представиха пред публиката, след това дефилираха в спортно облекло, символизиращо съпричастността към идеята за Зелен Несебър, а в последния, трети кръг, блеснаха в красиви вечерни тоалети. Перфектната организация, превърна състезанието в истински спектакъл, като в паузите между кръговете, публиката аплодираше горещо музикални изпълнения на айдъла Митко Атанасов.
23.07.2010
ХУДОЖНИКЪТ ПАВЕЛ МИТКОВ СЪС СВОЯ ГАЛЕРИЯ В БУРГАС
Постоянна изложба – базар от картини на даровития български художник Павел Митков ще бъде експонирана днес във фойето на Гранд хотел и СПА “Приморец” в Бургас, съобщи управителят на хотелския комплекс Димитър Караненов. Мястото е подбрано внимателно, съобразявайки се с професионализма и отличните международни оценки за творчеството на младия автор. Зад гърба си, въпреки Христовата възраст, Павел Митков има над 40 самостоятелни изложби в Европа и САЩ: Mанила, Филипините (1998), Дубай, ОАЕ (1998), Тесалоники, Гърция (2000), Будапеща, Унгария (2002), Виена, Австрия (2003), Варшава, Полша (2003), Вашингтон, Ню Йорк и Чикаго, САЩ (2003-2004), Токио, Япония (2005) и др. Негови картини са в колекциите на: покойния Папа Йоан-Павел II, Н.В. Принц Алберт II – Крал на Белгия, Владимир Путин – Президент на Русия, кметът на Москва Юрий Лужков, сенатор Хилъри Клинтън.
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |