В новините
 
25.04.2024 02:40
Търсене
 
 
08.02.2011
Жул Верн - една подсказка от Google
Жул Верн се е родил на днешната дата преди 183 години в Нант, Франция. Той е една от личностите, чиито предсказания, да ги наречем фантазии, се сбъдват. У нас той е познат с романите си, чиито герои и main lines, в мислите ни са нарицателни. Жул Верн е автор на пиеси, либрета за оперети, разкази и на 65 романа. Романите на Жул Верн са изградени върху внимателно проучени научни факти и теории. Той предвижда много научни постижения, включително пътуване в Космоса, пътуване под вода, управляеми ракети. Общоприето мнение е. че той е един от бащите на научната фантастика. По образование Жул Верн е юрист, но всеизвестен факт е, че правото не е неговото амплоа, или по-скоро е временен източник на прехрана. За съжаление днес децата и младите хора познават героите му и техните приключения най-вече от анимационните филми.
30.01.2011
История на Бургас. Иван Карайотов, Стоян Райчевски, Митко Иванов представят ИСТОРИЯ на Бургас
Отдавна чакано събитие от бургазлии: На 4 февруари 2011 в Бургаската художествена галерия Петко Задгорски ИВАН КАРАЙОТОВ СТОЯН РАЙЧЕВСКИ МИТКО ИВАНОВ представят ИСТОРИЯ НА БУРГАС. От древността до средата на ХХ век Книгата е посветена на годишнината от Освобождението на Бургас от османско иго – 25 януари стар стил (6 февруари н.ст.). Представени са илюстрации, детайлно изследване на историята на Бургас от древността до средата на ХХ век. В книгата са представени бележки за личностите на Бургас, използвани са остарели и местни названия от Бургас и бургаски регион. Авторите на книгата са използвали 1 200 източника, от които са цитирани 1 053. Събрана е колекции от над 500 карти на Бургаски район от периода XIII-XVIII век, както и най-големите сбирки от стари планове, гравюри, фотографии и карти от ХIХ век, от османотурски документи, стари ръкописи за Бургас, от надписи върху камък. ДИГИТАЛНА КОЛЕКЦИЯ „ИСТОРИЯ НА БУРГАС” е създадена от нас специално за проекта. Тя включва: Сбирка от гравюри и фотографии на Бургас от ХІХ в.; Сбирка от картички и фотографии от началото на ХХ в., съхранили старата архитектура на Бургас. Сбирка от подбрани карти на Бургаския залив и крайбрежие. Сбирка от фотографии на артефакти от Бургас. Сбирка от няколко хиляди фотографии на съвременния Бургас.
26.12.2010
Св. Йосиф Обручник и цар Давид
Имен ден: Йосиф, Давид. Св. праведни Йосиф Обручник бил син на Иаков от рода Давидов, живял в Назарет, дърводелец - в негови грижи била поверена св. Дева Мария. По св. предание е завършил живота си след като Иисус Христос станал на дванадесет години. След кончината на жена си Саломия свети Иосиф живеел във вдовство достатъчно дълго време, прекарвайки дните си в чистота. В светото Евангелие неговият свят и непорочен живот е засвидетелстван от следните, макар и кратки, но твърде похвални думи: "А Иосиф, мъжът й, понеже беше праведен" (Мат. 1:19). И кое може да бъде по-голямо от такова свидетелство? Той бил толкова праведен, че със светостта си надминал другите праведни праотци и патриарси. Защото, кой е бил достоен да стане обручник и мним мъж на Пречистата Дева, Майката Божия? И кому била дадена такава чест ­ да стане официално признат баща Христов?
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |