В новините
 
28.03.2024 19:15
Търсене
 
 
14.02.2011
Бургас: Климент Атанасов - в изложба в чест на Енчо Рачев
Галерия „Алма Матер” на Софийския университет „Св. Климент Охридски” Антон Бончев, Климент Атанасов и Георги Тодоров, скулптурът Хари Арабян и философът Пеньо Костадинов представят свои картини, пластики и книги. Петимата са свързани с общо начало на творческите си пътища, започнали в Бургас през 1971 година в Клуба за изобразително изкуство, ръководен от художника Енчо Рачев. След четири десетилетия петимата автори са вече много различни като професионални занимания, творчески виждания и реализации, но все пак са събрали произведенията си в една зала и под едно заглавие. Изложбата е предизвикателство към изминалото време и към публиката с широкия си диапазон – от живопис до поетични и философски книги. Някои от авторите са едновременно и художници, и писатели, но цялата тази разнопосочност звучи в една и съща гама и хармония, която дава основания за размисъл, че онзи юношески клуб никога не е преставал да съществува. Изложбата е в чест на учителя на петимата творци Енчо Рачев. На откриването актьорите от Алтернативния университетски театър „Алма Алтер” ще представят авторите.
15.09.2010
Антон Дончев се завръща в родния Бургас
Живият класик на българската литература Антон Дончев е тазгодишният гост на "Завръщане в Бургас", насочена към успелите в страната и по света бургазлии. Писателят, който тази година навърши 80 години, ще пристигне в родния си град на 21 септември. На специална церемония в Община Бургас ще му бъде връчена статуетка на Св.Николай Чудотворец. Антон Дончев ще напише своето послание към бургазлии в специалната книга на инициативата, в която вече са писали обръщения Райна Кабаиванска и Георги Калоянчев. На срещата с писателя ще бъде прожектиран и специално изработен филмов колаж, израз на почитта на бургазлии към него. За Антон Дончев ще говори и проф. Калина Лукова от Бургаски свободен университет. Тази година към организацията на кампанията „Завръщане в Бургас” се присъединиха и граждани - Лина Славова и Марияна Добрева. Те организират събитие, предвидено също за 21 септември, което ще се проведе в емблематичния за града ни район до Часовника и ще поведе бургазлии във вълнуващо пътуване в миналото. снимка bnr.bg
11.09.2010
Православните християнски ценности и нашето съвремие
За трета поредна година /2010 г./ младите православни краеведи проучват миналото, съхранено в паметта на малкото жители на село Близнак, община Малко Търново. Запалените родолюбци са ученици – в гимназиална степен от Неделното енорийско училище при катедрален храм „Св. св. Кирил и Методи” – гр. Бургас и интересите им са насочени към запазените православни християнски обичаи и духовни ценности сред българското население на Странджа. Те работят в продължение на три години в едно населено място по специална проучвателска програма, която включва: исторически корени на населението и история на селището, християнски норми на поведение, духовни ценности и традиции, съхранени през вековете, църковни празници и фолклор на православните християни.експедиционната работа се провежда на терен, в продължение на 10 дни, като на място се събира автентична информация от възрастните хора. Младите проучватели са разделени на екипи и имат конкретно поставени теми. Работят по въпросник, което дава възможност за събиране на по-пълна и достоверна информация.
09.04.2010
В Созопол стартира литературен форум с участието на писатели, студенти и преподаватели от Нов Български университет
В Созопол стартира литературен форум с участието на писатели, студенти и преподаватели от Нов Български университет, съобщиха от пресцентъра на общината. Литературният форум ще се проведе утре в Художествената галерия в града, като в него ще вземат участие проф. Михаил Неделчев, доц. Едвин Сугарев,писателите Йорзан Евтимов и Емилия Дворянова. Литературното събитие ще бъде открито от 14.30 часа с кръгла маса „Под сенките на облаците- подир 100 години”. От 17.30 ч. ще бъде представен сборникът „Христо Фотев” в българската литература и култура” от поредицата „Литература на НРБ” на департамент” Нова българистика”. Участие в презентацията на сборника ще вземат авторите, участващи в него, бургаски автори и проф. Михаил Неделчев.
18.01.2010
Дирекция Образование и демографски въпроси, Община Бургас
На 14.01.2010 г. в ОУ”Хр.Ботев”-кв.Победа се проведе открит урок по български език и литература в ІІІ”а” клас с преподавател Виолета Павлова на тема”Членуване на съществителните имена в българския език”-Упражнение. Присъстваха г-жа Златина Дукова-зам.областен управител-Област Бургас, представители на Община Бургас, РИО-Бургас, РДВР-Бургас, Дирекция”Социално подпомагане”, Дирекция”Закрила на детето” и др. Децата демонстрираха завидни знания по български език, справиха се със поставените задачи и работиха в дух на разбирателство, толерантност и взаимопомощ. Всички присъстващи бяха поздравени от децата от СИП”Ромски фолклор” при училището. След приключване на урока гостите бяха поканени да участват в дискусия по проблемите на ограмотяването и обхващането на децата в училищна възраст, застрашени от отпадане.
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |