В новините
 
20.04.2024 05:00
Търсене
 
 
14.02.2011
Бургас: Климент Атанасов - в изложба в чест на Енчо Рачев
Галерия „Алма Матер” на Софийския университет „Св. Климент Охридски” Антон Бончев, Климент Атанасов и Георги Тодоров, скулптурът Хари Арабян и философът Пеньо Костадинов представят свои картини, пластики и книги. Петимата са свързани с общо начало на творческите си пътища, започнали в Бургас през 1971 година в Клуба за изобразително изкуство, ръководен от художника Енчо Рачев. След четири десетилетия петимата автори са вече много различни като професионални занимания, творчески виждания и реализации, но все пак са събрали произведенията си в една зала и под едно заглавие. Изложбата е предизвикателство към изминалото време и към публиката с широкия си диапазон – от живопис до поетични и философски книги. Някои от авторите са едновременно и художници, и писатели, но цялата тази разнопосочност звучи в една и съща гама и хармония, която дава основания за размисъл, че онзи юношески клуб никога не е преставал да съществува. Изложбата е в чест на учителя на петимата творци Енчо Рачев. На откриването актьорите от Алтернативния университетски театър „Алма Алтер” ще представят авторите.
04.12.2010
Благотворителна изложба в полза на децата от дом за сираци Св. Николай в Нови Хан
На 9 декември от 19.00 ч. в Арт Галерия АНИМА на ул. „Любен Каравелов”, 58 ще бъде открита изложба с повече от 100 оригинални графики и литографии, които са част от личната колекция на д-р Ернст Юде, председател на Германско-българското дружество „Кирил и Методий” във Франкфурт. Събитието е под патронажа на Н. Пр. Матиас Хьопфнер, посланик на Федерална република Германия в България. Изложбата е озаглавена “Съвършенство в черно и бяло” и приканва да ограничим черното в полза на бялото и подкрепим добрите дела. Замисълът на д-р Юде е реализираните приходи от продажба да отидат в полза на Дом за сираци “Св. Николай” при манастир “Св. Троица”, с. Нови Хан. На откриването ще бъде представен документалният филм за Отец Иван и неговите деца с режисьор Джеки Стоев.
02.11.2010
Откриват паметника на поетесата Петя Дубарова
Броени дни остават до откриването на паметника на Петя Дубарова в Морската градина на Бургас. Мястото, което е отредено за поставяне на монумента, е алеята на която се намира и паметникът на бургаския поет Христо Фотев, до „бялата чешма”. Дългоочакваното събитие е насрочено за 5 ноември /петък/ от 16.30 часа, когато е и началото на музикално-поетичния спектакъл, посветен на младата поетеса. В програмата ще прозвучат стихотворения и песни по стихове на Петя Дубарова, изпълнени от актрисата Юлияна Султанова и Ваня Костова, песни на бардовете Иван Ненков и Георги Богданов и стихотворение на бургаската поетеса Венда Райкова, посветени на Петя. Освен това ще бъдат прожектирани и автентични кадри от българския игрален филм на режисьора Георги Дюлгеров „Трампа” от 1978 г., в който участва и Петя Дубарова.
16.09.2010
В Бургас започна Международният симпозиум по скулптура в камък
„Днес, възстановяваме едно от емблематичните за културния живот на града ни събитие до края на 80-те години – Международният симпозиум по скулптура в камък. С това Бургас отново ще се нареди сред европейските градове, които развиват това трудоемко, но изящно изкуство”, това каза зам.-кметът по култура Йорданка Ананиева при откриването на първото издание след 22-годишно прекъсване на престижния Международен симпозиум. На срещата, която се състоя на алеята зад Графичната база в Приморски парк, присъстваха 8-те творци, които ще вземат участие в тазгодишното издание на пленера – Кунчо Кунчев /”Древен силует”/, проф. Иван Славов /”Контрасти”/, Николай Коев /”Развитие”/, Георги Донов /”Риба”/, Милена Младенова /”Човекоптици”/, Живко Седларски, Радостин Дамасков /”Венера от морето”/ и италианският скулптор Джозепе Страно /”Scagle” от ит.ез. мрамор/.
01.02.2010
Избраха проекта за паметник на поетесата Петя Дубарова
Вече е ясно как ще изглежда паметника на поетесата Петя Дубарова в Бургас. След 2 седмици гласуване в интернет и двудневни обсъждания на журито, в които участваха и авторите на идейните концепции, днес /28 януари/ бе обявен победителят в конкурса за паметник на именитата поетеса. Проектът бе избран сред 24 творби на скулптори от цялата страна. Той е дело на бургаския автор Радостин Дамасков /1-ви в гласуването с 1403 гласа и журито/ и „отразява най-точно духовността на Петя”. Това сподели майката на поетесата Мария Дубарова по време на пресконференция, провела се в градската художествена галерия „Петко Задгорски”, в която са изложени всички участващи в конкурса произведения. В срещата взеха участие кметът на Бургас Димитър Николов, зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева, членовете на журито и представители на инициативния комитет за изграждане паметник на Петя Дубарова.
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |