В новините
 
16.07.2007 10:51   Новината е видяна 6700 пъти
Симпозиум по скулптура и дърворезба в Ясна поляна

Скулптори от Македония и Израел гостуват в Ясна поляна 18-ия симпозиум по скулптура от дърво стартира в Ясна поляна преди дни. До 31 юли в сърцето на Странджа 8 автори от страната и чужбина ще майсторят с длето дървени фигури. За четвърта година в симпозиум "Ясна поляна" има международно участие. Редом с българските автори проф. Милан Андреев, Никола Динев, Мирослав Банов, Стилиян Стилиянов, Невена и Светлозар Чавдарови ще твори Ален Редцепаджич от Македония и Левана Финкелщайн от Израел. Организатори на биеналето са община Приморско, кметството на село Ясна поляна и Съюзът на българските художници. 8-те участници в пленера са избрани след прецизна селекция. На всеки един от майсторите на длетото е предоставен необходимият дървен материал - странджански дъб, за да могат да моделират фигурите си. След приключване на симпозиума произведенията на участниците ще останат на разположение на кметството в странджанското селце и в община Приморско. Предвижда се на 31 юли дървените фигури, сътворени по време на пленера да бъдат наредени в галерията в центърът на селцето. "Симпозиумът превърна Ясна поляна в най-склуптърното селце на България", казва кметицата на Ясна поляна Стоя Янчева. 8-те майстори на длетото ще имат и обща творба - специална табела, на която ще бъде изписано името на селото. ОЩЕ В Ясна поляна се провежда и пленер за деца, под мотото "Странджа - гората в моя живот". В първата му десетдневка се включват 15 деца от селцето заедно с техни връстници от бургаското сдружение "Кварц" - България. Малчуганите ще съчиняват стихове по ръководството на бургаската поетеса Калина Тельянова. Други техни връстници пък ще усвояват рисуването върху текстил и тъкането на стан със странджански мотиви. В тънкостите на този занаят ще ги посвещава Валентина Димитрова, преподавателка по текстил в хуожественото училище в Сливен. Във втората десетдневка на пленера ще участват деца от Долно Езерово, с ръководител Величка Колева. Носителката на награда "Пегас" Роза Боянова ще ги обучава на поетична словестност. Ще гостуват представители на софийската фондация "Сълзица за вас" - поетесата Тони Борисова, която е правнучка на Захари Стоянов и съпругът й кинооператорът Александър Борисов.

18-то издание на Националния симпозиум по скулптура в дърво започва тази вечер в Ясна поляна и ще продължи до 31 юли. Съгласно определения статут в пленера ще участват 5-ма автора, които се избрани след прецизна селекция. И тази година съпътстващо събитие ще бъде детския пленер под надслов “Странджа- гората в моя живот.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |