В новините
 
23.08.2006 13:23   Новината е видяна 3832 пъти
ГЕРБ Бургас показва “златните” български майстори на изложение в Несебър
Сдружението удостоява със специален приз участничка в изложението.


Майстори – занаятчии от цялата страна ще изложат свои произведения в хотел “Марина палас” в Несебър на 25 август /петък/.
Това е първото по рода си изложение на българските занаятчии, което се прави в морския град.
Събитието е съвместна инициатива на Регионалната занаятчийска камара и ГЕРБ Бургас.

“Целта ни е да популяризираме произведенията на българските занаятчии, които с десетилетия съхраняват и препредават на поколенията народните традиции”, заяви регионалният координатор на ГЕРБ Бургас Димитър Николов.
Според него е важно да се създаде автентична туристическа атракция и туристите да се запознаят с традиционните занаяти и с богатия и автентичен български фолклор.

Събитието ще бъде открито от Председателят на УС на сдружение ГЕРБ – Душана Здравкова.

Специални транспаранти ще бъдат поставени на летище Бургас с покана към чужденците да посетят изложението.
Тези от тях, които желаят ще влязат в ролята на майстори и ще могат сами да се пробват в изработването на български сувенири.

В рамките на един месец несебърлии и гостите на града ще имат възможност да разгледат автентични произведения на народните художествени занаяти и изкуството.

Над 30 майстори - занаятчии от цялата страна ще представят художествена керамика, медникарство, дърворезба, рисуване на стъкло и порцелан и много други уникални по себе си български занаяти .

Една от участничките в изложението е софиянката Йоланта Ценова. Потомствен майстор медникар, Йоланта е от малкото жени в България упражняващи този занаят.
Смята, че съхранявайки старинния занаят и едновременно с това модернизирайки го, българският майстор чрез своя труд ще може да влезе не само в музеите, а и да живее в съвременния бит.

Специално за събитието бургаското сдружение ГЕРБ учреди приз “Златни ръце” за принос към опазване и съхраняване на българските традиции.
С първото отличие ще бъде удостоена Йоланта Ценова.
Тя ще получи почетната грамота от регионалния координатор на сдружението Димитър Николов.

“Искаме да покажем уважението си към тези наши творци, оценявайки професионализма и доказаните им умения в занаята. България има нужда от тях, от таланта им и от уникалните произведения, които правят запазвайки българските традиции и дух ”, заяви Димитър Николов.

Призът “Златни ръце” ще се присъжда всяка година по време на изложението на българските майстори - занаятчии, което ще се превърне в традиция.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |