В новините
 
01.09.2006 13:56   Новината е видяна 5003 пъти
Велопоход спасява Черноморието от бетона
Държавите, пренебрегващи НАТУРА 2000, ще бъдат изправяни пред международен съд, заяви комисарят по евроразширяването С. Димас в Полша тази седмица

От 5 до 9 септември, първият за България по рода си велопоход в две части ще спасява застрашените от бетонни (наричани още "инвестиционни") намерения местности по крайбрежието ни.

В 17.00 ч. на 5-ти септември, две групи, уверени в правотата на исканията си, млади колоездачи, ще поемат на път от Шабла и Ахтопол, за да минат през всички зони, предвидени да станат част от европейската верига за дива природа НАТУРА 2000 по българското черноморие и да се срещнат по средата на черноморския бряг - на Иракли.

Двете групи ще се опитат да влязат в диалог с местните хора, да ги запознаят с предимствата на алтерннативния туризъм, да запознаят местните с негативите, свързани със застрояването и на практика да демонстрират какво означава това с помощта на различни акции.

Преди два дни комисарят по Евроинтеграцията Ставрос Димас каза на конфренция в Полша, че новите и бъдещите членки могат да бъдат съдени, като всеки от пълноправните членове на ЕС, ако се отнасят с пренебрежение към защитените си по Натура 2000 територии. Проблемът е особено актуален за Полша. Още в докалада за Напредъка на България от 2005, еврокомисарят заложи превнтивното опазване на бъдещите НАТУРА 2000 - места като основна препоръка към страната ни. В противен случай, казва се в последното му изявление, ще сме принудени да съдим такива държави, заради подценяване на европейското законодателство, заяви той в Полша.

Бетонирането на природно-уникални местости е не само опасно за природата, но има и множество неприятни социални странични ефекти, както показа социологическо изследване на коалиция "Спасете Пирин" от м.Май миналата година, проведено сред местните жители на Банско, изследващо промените, настъпили в живота им след създаването и разширяването на курорта. Там 45% от местните отбелязват влошаването на качеството, чистотата и налягането на питейната вода като най-притеснително следствие на строителството, 33% - негативното влияние от шума, праха и замърсяването на въздуха, 16% отбелязват, че "инвеститорите" не инвестират в инфраструктурата, която претоварват, вследствие на което пътищата са разбити от тежкотоварните машини, а един от сериозните проблеми наред с другите, причинени от безразборните строежи, за местните се оказва и поскъпването на живота(22%) и появата на непознати до момента социални явления като проституция и дрога (8%). Повече от 40% твърдят, че очакванията им за работни места не са били удовлетворени, тый като е бил наеман персонал от други населени места.


Хората от daspasimirakli.com са напълно убедени, че единствения начин да се предотвратят всички тези негативни ефекти за в бъдеще, може да бъде само интелигентният подход към съществуващите природни дадености, а не безхаберното им експлоатиране, което ги унищожава.

През последните 12 години повече от 43% от европейската крайбрежна ивица е била урбанизирана, което е довело до унищожаването на хиляди еко-системи, изчезването на няколко десетки животински видове и най-вече до ново разбиране за туризъм, който вече цени онова, което е било унищожено.
България има уникалния шанс да се подходи интелигентно и да предложи уникалната си природа на европейския туристически пазар без да унифицира облика си с бетонни хотели, които съществуват навсякъде по света, а и междувременно - навсякъде в България.

Именно такива факти, както и този, че именно местните са тези,които печелят от развитието на алтернативния туризъм, а не едри консорциуми и собственици, ще се популяризират вело-вестителите от гражданската група.

Техният поход ще завърши едновременно на Иракли - на 09 септември, когато плажът ще бъде почистен, а през деня малък фестивал с акустична музика, пясъчни скулптури и инсталации и поезия ще напомнят, че туризмът може да бъде много повече от целодневно тъпчене с храна до басейна на шведската маса - дейност, характерна за all inclusive туризма, доходите, от който дори не са за курорта, а за тур-оператора.

Следващата седмица daspasimirakli.com ще провокира и кандиат-президентите да вземат активна позиция по темата, интересуваща вече няколко десетки хиляди българи.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |