В новините
 
05.10.2006 05:44   Новината е видяна 4094 пъти
Строителни предприемачи и собственици на хотели фалират и завличат трезорите
Трезорите погват безмилостно закъснeлите си длъжници. Ако клиентът се забави с погасителна вноска само няколко дни, кредиторът може да му вземе къщата, магазина или имота, както и да запорира заплатата му. Трезорите придобиха това право с промените в Закона за банките, окончателно приети тихомълком на 10 август. Той ще важи само до края на годината, след което влиза нова норма, съобразена с евродирективите. На бърза ръка родните законотворци пришиха поправките към Закона за договорите за финансово обезпечение, който касае предимно фирмите. Новият текст обаче урежда съвсем различна материя - кредитите за граждани. Според промените в чл. 42 от Закона за банките, ако не бъдат издължени на договорената дата една или повече вноски, целият заем става предсрочно изискуем. Така банката има право да получи изпълнителен лист по извлечение от сметката за цялата дължима сума на кредита.
Това се прави най-вече за крупни длъжници, които са теглили кредити за стотици милиони. Те са за строежа на огромни хотели и ваканционни селища по морето, коментират запознати от бранша. Само за първите 6 месеца на тази година са вдигнати 820 нови хотела, сочат данни на статистиката. Поради големия бум на строежите предлагането на нощувки значително надвишава търсенето. Така повечето от хотелите не могат да запълнят легловата си база и собствениците им са на загуба. Всичко това води до невъзможност да се погасяват вноските по големите кредити, коментират банкери. Курортните комплекси, известни като "втори дом", също драстично надвишиха платежоспособното търсене. Голяма част от тях не са продадени, а


--------------------------------------------------------------------------------
цените им непрекъснато падат

--------------------------------------------------------------------------------

Много от строителните предприемачи също са в криза. И то още от миналото лято. Достатъчно е една банка да има 2-3 подобни заема, за да започне тя да изпитва проблеми. Най-малкото ще има санкции от регулативните органи на БНБ, смятат запознати.
Драстичната мярка едва ли се налага само заради дребните потребителски заеми и овърдрафта, в който сегмент са най-вече просрочените кредити. Заради закъснения от неколкостотин лева не си струват дори само адвокатските разходи, коментират юристи.
В този си вид обаче текстът хвърли в ужас фирми и граждани, които са теглили и по-малки заеми от кредитните институции. Защото на всеки се е случвало поне веднъж по една или друга причина да плати кредитната си вноска към банката с няколко дни закъснение. Сега при всяко просрочие


--------------------------------------------------------------------------------
ще треперим дали няма да почука съдия-изпълнител

--------------------------------------------------------------------------------

на вратата, оплакваха се притеснени граждани на редакционните телефони.
Банките се застраховаха допълнително срещу недобросъвестните длъжници. Около това тълкуване на поредната промяна в Закона за банките се обединиха юристи и банкери. Според тях добавката не би трябвало да всява смут сред клиентите, защото едва ли ще има трезор, който да иска да съсипе длъжника си.
Сега при всяко изваждане на изпълнителен лист се плащат много големи такси и хонорари. А според действащото тълкуване на съответния член на закона излиза, че трябва да се вади такова разрешение всеки месец дотогава, докато продължава просрочието, коментират банкови юристи. Освен това се губи много време заради съдебната бюрокрация и това допълнително усложнява процеса, добавят те. С последната поправка тези проблеми се изчистват. Нищо не пречи банката и длъжникът да постигнат и извънсъдебни договорки за просрочията и да не се стигне до прилагането на въпросния чл. 42, смятат те. Но в драстичните случаи трябва да има недвусмислен законов текст, който да защити кредитора срещу неизправния длъжник, коментират юристи.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |