В новините
 
15.10.2006 07:50   Новината е видяна 5503 пъти
Виргиния Здравкова е на път да превземе света и Мадона
Виргиния Здравкова е най-най-най желаният дизайнер у нас. В смисъл, за изработка на рокли и разни модни неща. Вие какво си помислихте. Особено ненадмината е в майсторството на булчински одежди.

Доказателство за това е опашката знаменитости, които се редят при Виргиния, за да блеснат в нейна премяна. Като се почне от поп фолк старлетки като Мария, през сериозни актриси като Елена Петрова, Мисис България Маги Желязкова, та се стигне до Азис.

Виргиния дори сътвори невиждан булчински тоалет, най-скъпият у нас, струващ 1 млн. лв. Парите обаче няма да са за стилистката, а ще отидат за благотворителност.

Ако си мислите, че Виргиния Здравкова се занимава само с булчински премени, сте в голяма заблуда.

34-годишната крехка дизайнерка се е нарамила с тежката задача да прослави българския моден бранш в странство. От три години Виргиния е официален дизайнер на Мисис Глоуб, където се избира най-красивата омъжена жена в света. Освен това Виргиния има цяла бизнес империя и свои бутици на три континента.

Какво още? А, да. Рокля на Виргиния се разходи и на червения килим на Оскарите тази година, носена от съпруга на виден холивудски режисьор.

И всичко това го прави една жена от Пазарджик, с две деца и само 7 години в бизнеса. И то в бизнес, който у нас има доста големи проблеми с нелоялната конкуренция и ред други "красоти".

Виргиния обаче е упорита, ползва най-скъпите материи, само метър от дантелата, която ползва, струва до 800 евро, има най-добрия екип професионалисти у нас.

Желязната лейди на българската мода е доста крехка на външен вид, миловидна и усмихваща се, същински роден вариант на Кайли Миноуг.
Ето и повече за нея, последните й проекти, отношението й към Таня Илиева, Мадона и новите предизвикателства.


Правила ли си булчинска рокля за мъж?

(дружен смях, бел.авт.) Единственият ми такъв клиент е Васко (разбирай Васил Боянов – Азис, бел. авт.).


Откъде тръгна, за да стигнеш до първия българския дизайнер, пробил със свои магазини в чужди страни?

Започнах да развивам бизнеса си от 1999 г. Иначе преди това не съм се занимавала професионално с дизайн или шиене. Всъщност съм завършила автоматизация на производството в хранително-вкусовата промишленост .

Отново дружен кикот, но със сигурност Виргиния щеше да се справи идеално със сладкарството например, представям си замъци от сметана и шоколад и разни такива, макар че инженерите по хранителна промишленост не правят точно това.

Всъщност още в седми клас уших първата си дреха, баба ми предаде уменията си за шиене. Иначе първата булчинска рокля, която сътворих, беше тази за собствената ми сватба. Оттам нататък започнах да се занимавам професионално и от три години насам развивам бизнеса на пълни обороти.

Оборотите са наистина бързи и яростни, Виргиния стана първата родна дизайнерка с бутици в чужбина - Дубай, Лас Вегас и Мюнхен, Москва, Берлин, като последното завоевание е Амстердам.

Колко души работят за Виргиния ателие?

50 души. Аз обаче съм единственият дизайнер. Много хора го считат за странно - сама си подбирам платове, работя с агенциите. Трудоемко е и изморително, но няма начин. Имам много хора, които ми помагат и ме отменят за различни дейности, но с дизайна се занимавам само аз.

В България е проблем намирането на квалифицирана работна ръка и затова ми е трудно да намеря човек, на чиито умения да разчитам. Винаги съм твърдяла, че инвестицията в човешкия ресурс е изключително важна и не трябва да се пренебрегва.

Аз съм непрестанно в ателието, при момичетата, които шият и работят. Времето ми е изключително ценно и не мога да си позволя да ходя на излишни срещи, по кафенета или нещо такова. Всеки в ателието си има строго определени задължения и задачи.

Каква шефка си?

Ами нека те да кажат.

Виргиния обръща към към двете си асистентки, които бъбрят зад нея по скайпа. След бурен кикот двете изчуруликват:

- Много е готина!
- И справедлива!
И търпелива, бих казал аз, тъй като двете хубавици не спряха да бърборят по време на интервюто.

За мен е важно да работя с готини и усмихнати хора. Защото зад името Виргиния Здравкова стои цял екип хора, не съм само аз, една птичка пролет не прави.

Работят ли мъже в това женско царство?

Има, има мъже (отново дружен смях, бел. авт.).

Защо пък да не започнеш да правиш и мъжка мода?

Не съм мислила в тази насока, но няма да е лошо.


Как се случи, че стана официален дизайнер на Мисис Глоуб?


Това е дълга история. През 2003 г., когато Диана Андреева представяше България, тя ме помоли да направя тоалети и аз направих 10-12 тоалета. В Щатите много ги харесаха и собственичката на конкурса се свърза с мен.

Така дойде предложението да стана официален дизайнер на конкурса. (ако някой не е разбрал, това означава, че най-умопомрачителните омъжени жени в света се състезават със зъби и нокти за титлата Мисис Свят, облечени в български произведения на изкуството, и то с договор за пет години, бел. авт.).

Освен за официалните тоалети на конкурса, отговарям и за стайлинга. Също така работя и координирам шоуто с турските хореографи на конкурса.

Мисис Глоуб се оказа много балканизиран световен конкурс за красота...

Ами те турците са ненадминати в това отношение. На всички световни конкурси те се занимават с хореографията. (е, да ама ако ще участничките да правят задни салта, ако не дефилираха с роклите- фантазии на Виргиния никой нямаше и да обърне внимание – е освен на тура по бански, бел. авт.).

След тазгодишния конкурс Мисис Глоуб в Палм Спрингс, Калифорния, направи ревю в на луксозна яхта, пълна със знаменитости. Как беше?

О, да на една огромна яхта, на която се побират около 300 човека. Тази, на която представих роклите си, беше цялата стъклена, на два етажа.

Всъщност за пръв път организаторите на конкурса Мисис Глоуб представиха европейски дизайнер (разбирай Виргиния Здравкова, бел. авт.). Бяха представени 25 модела.


Беше пълно с известни личности, Кевин Костнър и съпругата му, всички си взеха автографи от мен.

Познаваха ли хората твоите тоалети отпреди, бяха ли пазарували в бутиците ти в САЩ?


Да, всъщност се оказа, че малко преди конкурса една клиентка искаше рокля от магазина ни в Лас Вегас, но нямахме време да реагираме, защото бяхме претрупани с работа. Оказа се, че точно тази клиентка бе избрана за Мисис САЩ.

Освен това работя и за доста други конкурси, например тази година направих роклите за Мисис Невада, за Мисис Гуам и т.н.

Добре де, ако участничка от Мисис Невада поиска лично да й вземеш мерките?

Ами не, всичко става през интернет, пращат мерките и ние правим тоалетите. Объркващото в американските конкурси, е че всичко се мери в инчове, футове и т.н. и като почне едно превръщане, мерене, чудесии. Вече се справяме и няма проблеми.


Кои клиентки са най-претенциозни – българките, рускините, американките?


Американките са добри клиентки. Мацките са готини, като те харесат и край - няма никакъв проблем. Те знаят, че дрехата им ще стане перфектно, много са щастливи и са благодарни.

Руските жени са изключително капризни. Винаги искат да е по-лъскаво от това, което са видели. С повече кристали, изобщо всичко да е повече. Рускините са и по-разглезени, имат големи финансови възможности и могат да си позволят да пазаруват от много скъпи марки, което ги прави изключително взискателни.


Но аз се радвам, че ние може да отговорим на тези високи изисквания, които ни налагат клиентите.

Българките също са претенциозни, но това си зависи и от стила на всяка жена. Аз съм поласкана от българските клиенти. Почти всички известни българи, които живеят в чужбина, си поръчват сватбените рокли при мен.

Как се получи, че стана най-добрата в правенето на булчински рокли?

Просто никой в България не може да направи такива рокли, каквито правя аз. Няма кой.

Не се ли притесняваш да те приемат само като олицетворение на създателка на булчински рокли?

Нямам нищо против. Факт е, че хората, които разбират от мода идват при мен.

Всъщност се оказва, че Виргиния освен роклята, в повечето от случаите се грижи за стайлинга на цялата сватба – от поканите, салфетките, покривките до аксесоарите , пример за това е сватбата на актрисата Елена Петрова, която заедно с Виргиния са обсъждали и създавали всеки един елемент за сватбения ден.

Откъде ти идват идеите?

И аз не знам. Понякога имам периоди, в които нямам вдъхновение. Просто тогава имам друга работа и съвсем други приоритети. Когато обаче почна да правя рокли ми хрумват невероятно много идеи.

Виждам, че носиш много яка гривна с твоите инициали (VZ), освен аксесоари и колекции рокли, какво ново се очертава в империята на Виргиния?

(всеобщ смях относно моята аксесоарна наблюдателност, бел. авт.) Започваме производство на дънки и бельо. По принцип правим обувки, ботуши, но те са от много висок клас, обсипани с дантели, кристали „Сваровски“, не са за масова продажба, а са само в лимитирани серии.

До края на годината колекциите прет-а-порте дамско бельо и дънки трябва да излязат на пазара.

През февруари ще излезе и марката ми очила.


Стана първият у нас дизайнер-рекламно лице (на известна марка прах за пране, бел. авт.)


Идеята всъщност дойде от режисьора Жоро Торнев (режисьор на Каналето, бел. авт.). Ние сме работили с него и за други реклами и сме му предоставяли стайлинг услуги и облекла.

Един ден се обади и ме помоли да си видим, но аз нямах никакво време и му казах да иде в магазина и да си вземе каквото му трябва. Той обаче ми каза: „Не, трябваш ми ти. Ще снимаме с теб“. Естествено му казах, че нещо се е объркал. Оказа се, че целият сценарен и режисьорски екип са решили, че аз идеално пасвам на ролята в клипа – визия, автентичност и така се получи.

Надали бих се съгласила в друга ситуация или реклама. В крайна сметка аз не съм актриса. Единственото изречение, което казвам в рекламата съм го повтаряла в продължение на пет часа. Жоро ме връщаше и ме караше да го повтарям до припадък.

Коя световноизвестна личност би искала да облечеш?

Веднага ти казвам – Мадона. Бях на концерта й в Амстердам. Два часа тя нямаше никаква милост към публиката, всички бяха супер екзалтирани. Ако мога да направя дрехи за концертите на Мадона ще съм супер щастлива. Винаги съм й била фенка, така че с голямо вдъхновение бих я облякла.

Коя ти е любимата манекенка?


Таня Илиева, разбира се (известна и като гаджето на Руши Видинлиев, бел. авт.).

Как минава един ден твой ден?


Ставам в 6 часа. Тренирам вкъщи, оправям децата, после мъжа. И така продължавам целия ден.

В същия момент въпросният съпруг влиза в офиса. Симпатяга и половина. Бивш плувец и мениджър на Виргиния.

Кои са любимите ти дизайнери?

Много харесвам ливанския дизайнер Ели Сааб. Перфектна кройка, подборът на материалите е особено добър. Иначе от известните и познати дизайнери – Валентино (преди броени дни Виргиния имаше привилегията да представи свои рокли редом с тоалети именно на Валентино по време на най-голямото модно дефиле в Холандия, бел. авт.)

Ако говорим за прет-а-порте, Долче и Габана са ненадминати.

Виж, Армани никога не съм го възприемала добре. Той може да е добър за мъжки костюми, но за женски дрехи положението при него е трагично.

Влизането в ЕС ще помогне ли на бизнеса ти?

Да. Аз съм подготвена за присъединяването, за разлика от много голяма част от дребния средния бизнес. Смятам, че марката ми е достатъчно известна и ще оцелее. Дано конкуренцията от новите фирми, които ще навлязат, бъде лоялна, защото в момента в България конкуренцията не е такава.

Факт е, че много от известните ни български дизайнери си пращат шивачките в нашите магазини да гледат как са ушити дрехите. Има толкова абсурдни случаи. Една дизайнерка дойде да си купи от нас сватбена рокля, после я разпра, за да ползва кройките. Малодушието и непрофесионализма са станали характерни черти на бизнеса.

Зелената ми рокля, която носи Малина в клипа с Азис ("Черните очи", бел. ред.), се появи по всички витрини тази година. Това е най-копираната ми рокля и не мога да направя нищо, за да защитя продукцията си. Но аз вървя напред, нямам друг избор, а хората познават марката и не ме притесняват лицемерите.


Докъде искаш да стигнеш?

Докъдето ми стигнат силите. Просто трябва да работя и да не спирам.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |