В новините
 
26.07.2007 14:31   Новината е видяна 7528 пъти
Тайни от морското дъно показват в КитенТайни от морското дъно показват в Китен
 Потъналите праисторически селища могат да се видят в изложбената зала в Китен, отворена е всеки ден от 10.00 до 21.30 часа
В Китен отвори врати единствената в България изложба “Тайни от морското дъно”, посветена на подводните археологически открития в нашата страна.
Три са основните теми - потъналите праисторически селища, открити по нашето крайбрежие; резултатите и находките от потънал кораб в южния китенски залив; развитието на древната котва – от камъка с жлеб, около който древните привързвали въже до желязната котва.
Средновековни карти на западния бряг на Черно море, върху които е отбелязано селището Урдовиза – старото име на Китен, показват развитието на това име през вековете и въвеждат посетителите в изложбата. Uerdiso, Uerdisso, Uerdizo, Verdoizo, Verduiz, за да достигне до нас със съвременното си звучене Урдовиза. Втората съставка на съвременното име – “довиза”, произлиза именно от формите Verdoizo и Verduiz и съдържа в себе си тракийската дума diza, която означава крепост.
Отбелязването на крепостта Урдовиза във всички известни карти на западното Черноморско крайбрежие е доказателство за нейната важност. В подкрепа на това са и започналите през 2006 год. в Китен археологически разкопки на най-голямата крепостна стена по Южното българско Черноморие, ръководени от ст.н.с. Кръстина Панайотова от Националния археологически институт при БАН. Безспорно са установени два културни пласта, свързани с функционирането на крепостта – късноантичен (IV – VI в.) и средновековен (XIII – XIV в.). Археолозите се надяват, че ще бъде открит и по-ранен пласт, тъй като най-ранните находки, намерени досега, са от края на VI в. пр. Хр., а и древността на името е в подкрепа на това очакване.
Странна витрина посреща посетителите в същинската част на изложбата. Тя онагледява начина, по който подводните археолози проследяват последователността на културните напластявания от различни епохи, съхранени в морското дъно.
Цветни табла, илюстрирани от представените във витрини археологически находки, показват и разказват за местата по нашето крайбрежие, където са открити изцяло или частично потънали праисторически селища от края на Каменно-медната епоха (края на V-ото хилядолетие пр.Хр.) и от Ранната бронзова епоха (ІІІ-ото хилядолетие пр.Хр.). Специално място е отредено на единствения кораб в Черно море, проучен чрез редовни археологически разкопки.
По интересен и достъпен начин е показано развитието на древната котва – от обикновения камък с жлеб, през каменните котви с отвори, дървената котва с каменни и оловни щокове (напречници) до желязната котва.
Документални видеозаписи на подводните археологически разкопки на праисторическите селища и кораба допълват представата за трудната, но интересна работа на подводните археолози.
Миналото се превръща в настояще чрез представената отделно от централната част на изложбата нова история на Китен. Тази част бе специално подготвена по повод 75-годишнината от основаването на Китен - на 15 юни 1932 год., когато основаното през предходната 1931 год. от бежанци от Източна Тракия населено място Урдовиза е официално обявено за село. От 17 юни 2005 год. Китен е вече град.
Местните с гордост наричат изложбата музей. Тя стана възможна благодарение на съвместните усилия на Центъра за подводна археология и на кметство Китен и най-вече – на неговия кмет Атанас Михов.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |