В новините
 
18.12.2006 21:18   Новината е видяна 3762 пъти
РИОКОЗ съветва любителите на свинско

“В дните около коледните и новогодишни празници е увеличена консумацията на свинско месо и продукти, често добити от лични стопанства и лов. Периодът на празниците и следващите месеци е период, в който най-често се регистрират епидемични взривове от трихинелоза”,   съобщиха от Регионалнатата инспекция за опазване и контрол на общественото здраве в Бургас.

От сайта на РИОКОЗ научаваме, че човек се заразява при консумация на недобре термично обработено месо и месни продукти от диви и домашни свине, непреминали ветеринарен контрол. Месото на заразените животни остава с непроменен вид. Намиращите се в мускулните влакна паразити са с малки размери и са невидими без специални методи за изследване.

След консумация на заразеното месо и месни продукти паразитите попадат в стомаха, освобождават се от капсулите, в които се намират и преминават в червата, където нарастват, размножават, раждат хиляди млади трихинели, които чрез кръвта се разнасят във всички органи. Окончателно се установяват в двигателните и скелетни мускули, оставайки заразоспособни от няколко до десетки години.

Заболяването се проявява най-често от седмица до месец след консумацията. Неговата тежест е в зависимост от количеството на постъпилите в организма паразити и от общото състояние на организма .

            “Опасността произтича от бурната алергизация на организма, от разпада на собствените мускулни влакна и от продуктите на паразитите. Настъпват тежки усложнения в множество органи и системи - най-често миокардити, менингоенцефалити, пневмонии, остра сърдечна недостатъчност, хепатит, нефрит”, съобщава д-р Параскева Димова, главен експерт в отдел “Медицинска паразитология”.

            От сайта ни съветват, че можем да се предпазим като консумираме само месо, което е минало ветеринарните проверки.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |