В новините
 
26.12.2006 20:24   Новината е видяна 4559 пъти
Бургаски депутат настоява за бърза и ефективна защита на жертвите от насилие

Мъжете са склонни към насилие най-често по празниците след употреба на алкохол
Да се усъвършенстват наказателно - правните механизми за борба срещу насилието. Това ще предложи веднага след парламентарната ваканция бургаският депутат Фатме Илияз. Тя е координатор в парламентарната група на ДПС по инициативите в парламента, които подкрепят борбата срещу насилието над жени.
Обществените проучвания и практиката показват, че наказателни дела по случаи на домашно насилие у нас са рядкост. Причината за това е, че действащото гражданско и наказателно законодателство не дава възможност за бърза и ефективна защита на жертвите на насилие. Съдилищата и прокурорите все още показват склонност да разглеждат малтретирането у дома по - скоро като семеен проблем, а не като престъпно деяние. В резултат на това полицията често проявява неохота да се намесва в случаите на домашно насилие, дори и когато жената потърси полицейска защита или помощ.
По данни на единствената организация, която се бори с проблема в региона Асоциация “Деметра”, 49  дела с мотив “домашно насилие” са завели пострадали жени от началото на годината в Бургас. По 40 от тях съдът се е произнесъл в полза на жертвата. В 27 случая има заповед за осигуряване на незабавна защита.
Докато в страните от  Европейския съюз е признато, че насилието в семейството е обществен и социален проблем, у нас все още то се възприема като тема “табу”- смята Илияз. Затова другата основна причина за малкия брой съдебни производства е нежеланието на жените тяхната лична история да се огласява и да става достояние на роднини, приятели и работодатели. Като резултат налице са случаи, в които има данни за образуване на съдебно производство, но жертвите се отказват да се борят срещу насилника. 
Според народният представител домашното насилие е сериозен проблем. Макар за случаите да няма точна статистика, полицията смята, че на всеки четири жени една е подложена на физически или психически тормоз. Сред основните причини за домашното насилие са безпаричието, употребата на алкохол и травмите от детството, показват проучванията на неправителствените организации. Най-често мъжете прибягват до насилие по празниците.
В представите на обществото се смята, че в социалнослабите и малограмотни семейства проблемът е по-разпростанен, но данните сочат, че насилие съществува във всички слоеве. Отчитайки сериозните основания за противодействие на насилието от всякакъв характер, българското Народно събрание подкрепи кампанията на Съвета на Европа срещу насилието спрямо жени, включително домашното насилие и отчете, че са необходими повече съвместни усилия на правителството, местната и регионална власт, които заедно с неправителствения сектор да работят в посока създаване на условия за равни възможности между жените и мъжете.
През м. март 2005 г. парламентът прие Закона за защита срещу домашното насилие. Законът дефинира домашното насилие като всяко действие или опит за физическо, психическо или сексуално насилие срещу членове на семейството или между съжителстващи лица. Преди приемането на този закон домашното насилие можеше да се преследва само по разпоредбите на Наказателния кодекс за телесни повреди. Новият граждански закон оправомощава съда да налага глоби, да издава съдебни забрани, да разпорежда изваждане от жилището и да разпорежда задължителна работа с консултант по семейни отношения.
Полицията и социалните работници активно насочват жертвите на домашно насилие към центровете за подслон. В цялата страна има общо 15 кризисни центъра, поддържани от местни неправителствени организации, които оказват съдействие на жени, пострадали от насилие.

 

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |