В новините
 
03.02.2007 10:02   Новината е видяна 4239 пъти
МОН пуска пробни тестове и в състезания

 

 

Седмокласници от цялата страна могат да участват в състезание за решаване на тестове по български език и литература и по математика. От тази година с въпросници ще се кандидатства в гимназиите. Конкурсът ще е в три кръга, съобщи просветният министър Даниел Вълчев. Общинските състезания ще са на 17-18 февруари. На 10-11 март са областните кръгове. До финала на 21-22 април ще бъдат допуснати първите 50 деца от областните състезания. Идеята е на последния кръг учениците да решават тестовете едновременно на компютър. Обмисля се възможността победителите да не се явяват на изпитите за гимназиите.
Министърът посочи, че през януари отсъствията на учителите намаляват, но остава проблемът със заместващите лектори. 25% от учителите правят 90 на сто от регистрираните отсъствия, а за повече от половината от часовете се осигурява заместващ педагог. При учениците също има тенденция за намаляване на отсъствията.
Междувременно образователни експерти обявиха на семинар в Русе, че за 3 години са образувани 112 съдебни дела на родители срещу училища за наказани ученици. Около 80 на сто от тях съдът е решил в полза на родителите. Санкциите в общинските училища се обжалват пред просветните инспекторати, а в държавните - пред министъра. Родителите обаче вече подминават тази процедура и директно търсят правата си в съда, коментираха от съюза на работодателите в системата на народната просвета. 4 наказания могат да се налагат на учениците - забележка, предупреждение за преместване в друго училище, преместване до края на учебната година и смяна на формата на обучение от дневна в самостоятелна.

КОНТРОЛ
Част от висшите училища приемат повече студенти от разрешеното, обяви Даниел Вълчев и уточни, че ще сезира агенцията по акредитация за нарушенията. Той обаче не уточни в кои вузове са засечени те. В новия закон за висшето образование трябва да се завишат санкциите, след като правилата не се спазват, коментира министърът.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |