В новините
 
08.05.2007 23:19   Новината е видяна 5353 пъти
Мъртъв делфин на плажа в Созопол

 

Мъртъв делфин бе намерен в района на южната част на плаж Хармани в Созопол, съобщиха от РИОСВ Бургас.
Морският бозайник е от вида Афала /Tursiops truncatus M./ - най-едрият представител на делфините в Черно море. Екземплярът е с размери около 2.30 м дължина и тежи около 150 кг. Този вид достига размери до 3.70 м, с тегло понякога до 400 кг. Основната му храна са дънните видове риби като калкан и морска лисица. Трупът е в напреднал стадий на разлагане. Липсва опашната перка. Според експерти това показва, че смъртта е настъпила в резултат на удавяне, поради заплитане в рибарски мрежи.
Съгласно Закона за биологичното разнообразие, трупът ще бъде оставен на място. Това е първият случай на мъртъв делфин за тази година. През май и юни миналата година бяха констатирани тревожно висок брой случаи на намерени мъртви делфини - 18 по южното Черноморие.През тази година Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и РИОСВ планират съвместни проверки за спазването на природозащитния режим на видовете делфини  в Черно море. Целта е да бъде предотвратена опасността от загиване на делфини поради заплитане в рибарски мрежи. Трите вида черноморски делфини - обикновен делфин, муткур и афала са приоритетни за опазване. Те са под закрилата на международното Споразумение за опазване на китоподобните бозайници в Черно море, Средиземно море и прилежащата атлантическа зона. Всички морски бозайници у нас са защитени видове и са включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, който забранява тяхното обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри. 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |