В новините
 
17.08.2007 08:12   Новината е видяна 5834 пъти
Канал ще свърже Вая с морето
Между езерото Вая и Черно море ще бъде изграден канал, целият район ще се преустрои. Това предвижда българско-холандски проект, който ще бъде реализиран съвместно от общините в Бургас и Хаагланден.

Езерото Вая e свързано с Черно море посредством тясна ивица. С течение на годините във водната площ се е създало естествено равновесие с изключителни условия за обитаване от редки водни животински видове, а така също и ценна водна растителност. Прилежащата на канала територия е до голяма степен урбанизирана. Тук има множество с фирмени площадки, спортни терени и жилищни постройки. Там се намира и морското училище. В една част тя граничи с пристанището на Бургас. Самата водна връзка с морето минава през различни застроени терени и буйна, неподдържана с години растителност. Според специалистите това е пречка от брега да се вижда водното огледало и не допринася за оптималното използване на естествения канал към морето. Той е пълен с отпадъци, изхвърляни незаконно. Чистен е неколкократно, но без дългосрочен ефект. При обилни валежи терените около канала и езерото често се наводняват, се казва в констатациите при разработването на идейния проект.

Това, което проектът предвижда да се направи, е да се подобри трайно течението на канала, да се предотвратят наводненията и да се вземат мерки срещу замърсяването. В същото време е предвидено препроектиране и благоустрояване на прилежащите фирмени терени. Възможно е в следващите етапи да възникне необходимост от освобождаването на допълнителни площи и да се търсят споразумения със собственици на прилежащи терени, смятат от местната общинска администрация.

Инициативата е част от проект със заглавие "Нови управленски стратегии и форми на сътрудничество като инструмент в българско-холандския подход при решаване на проблемите по управление на водите в Бургас". За осъществяването му ще се търсят финансови средства от холандски инвеститори и структурните фондове на ЕС. Асоциирани партньори в проекта са пристанище Бургас, РИОСВ - Бургас, "Бургасбус", Байсенова дирекция за Черноморския район, местният филиал на Българското дружество за защита на птиците и Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов.

Официалното споразумение между двете общини за изпълнение на проекта ще бъде подписано през септември.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |