В новините
 
30.08.2007 08:26   Новината е видяна 6305 пъти
Евреите представят своята култура за шеста година

За шеста поредна година в България ще се проведе Европейски ден на еврейската култура. Както навсякъде в Европа, така и у нас този ден ще бъде отбелязан на 2 септември. По традиция всяка година празникът се провежда под различно мото. Тази година темата на Деня е “Свидетелства” - свидетелствата за историята, културата, образованието, живота, бита на евреите и еврейските общности в европейските държави.
В Бургас празникът ще стартира от 18,00 ч. в сградата на Еврейската общност с концерт от сефарадски и ашкеназки песни, изпълнени от сопраното Даниела Димова, а на пианото ще бъде Жанет Бенун.
“Избрали сме тази форма на представяне на свидетелствата за еврейската духовност, защото точно в песните са запечатани в голяма степен начинът на мислене, философията, чувствителността и емоционалността на еврейството, което е минало дългия си път през годините, разселвайки се от Испания”, каза за “Компас” Смилена Смилкова – председател на Еврейската общност в Бургас.
Европейският ден на еврейската култура традиционно се провежда в началото на месец септември и се организира от ложата на B"RITH Europe, Съветът на испанските евреи и други еврейски организации. Културните прояви се провеждат във всички големи български градове, където има еврейски общности. Освен Бургас това са София, Пловдив, Русе, Варна, Стара Загора, Шумен, Плевен. Европейските държави, в които тази година ще се отпразнува Денят, са 29, като по думите на Смилкова всяка година техният брой се увеличава.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |