В новините
 
09.09.2007 07:22   Новината е видяна 6164 пъти
Проф. Димов:В Созопол имаме все по-добри условия за "Аполония"

В момента в Созопол се провежда 23-тото издание на „Аполония”. Има ли нещо, което прави тазгодишния фестивал по-различен и запомнящ се от останалите?
За мен различното е, че го има. Всяка година питам ще има ли пак „Аполония”. Което, от една страна ме учудва, от друга ме кара и аз да бъда скептик. Ние всяка година подписваме споразумение с общината за провеждането на фестивала, но според мен, би трябвало да действат по-дългосрочни договори. Толкова години очаквам да ме покани Общинския съвет да поговорим за „Аполония”, за проблемите и какво бихме могли да направим повече. И тази година обаче това не се случи.
При откриването на фестивала, вие акцентирахте на младите таланти. Това ли е основната ви идея и цел - да откривате и популяризирате младите надежди в изкуството?
Новото в „Аполония” наистина са младите таланти-артисти, художници, поети, певци. Въпреки, че структурата на съставяне на програмата не се е променяла от основаването на фестивала - паралелното провеждане на прояви от различните видове изкуства, на няколко сцени. Това е уникалното, тъй като съжителството на всичките изкуства заедно обогатява палитрата на изживяванията на посетителите. Ако се вгледате- 90% от публиката на „Аполония” са млади хора, което е гаранция, че „Аполония” ще я има.
Как намирате Созопол? Идвайки веднъж годишно в края на август за откриването на поредната „Аполония”, сигурно виждате града с различни очи, от постоянните му обитатели?
Има хубави неща, които видях в Созопол. Много от сградите в Стария град са обновени и там се строи в стила на стария град, като се запазва автентичния вид на къщите. Много е приятно да се види, че се строи с грижа за архитектурното наследство. 
Това, което не ми харесва, е бурното строителство в Новия град. Но разбирам, че хората са собственици и строят.
Какво мислите за обновената база за провеждане на културни мероприятия? Сигурно сте забелязали тези промени..
Много съм доволен от тези дейности. На 20-годишнината на фестивала бе обновен Амфитеатъра, тази година читалищния салон е с нови седалки, редовете са по-широки, въобще е по-комфортен за зрителите. Бяха монтирани климатици в киносалона, в читалището, в Археологическия музей. Заседателната зала на читалището е направена много модерно, с оборудване за провеждането на различни прояви. Входът на читалището е обновен. Има много заможни хора в Созопол, които биха могли също да помислят да се включат и да подпомогнат обновяването на града. 
Вие сте бил в политиката. Какво е мнението ви за местния политически живот?
Принципно „Аполония” не се занимава с политика, защото културата е надпартийна. Аз самият бях в политиката, но се оттеглих, защото разочарованието ми беше много голямо.
         Надявам се като свърши 4-годишния мандат на това общинско ръководство, хората да си дадат ясно представа за свършеното. Разбирам трудностите на един кмет и на общината като цяло. За съжаление много рядко се получава да има председател на Общински съвет и съветници, които да са на едно мнение с кмета. От там произлизат забавяния, блокировки на идеи и проекти. Иска ми се да минем в по-добър етап на политически отношения.
Аз бях посланик 4 години в Дания. Първо там не може да се разбере кога се провеждат избори. Кампанията трае две седмици и в момента, когато изборите свършат, вечерта виждаш опоненти взаимно да се поздравяват за коректната кампания, отчитат постиженията на другите и си благодарят. И после започват да работят заедно. Много често в парламента опозицията приема предложения на правителството и казва „Това е добро за страната и ние сме „за”. Тук за съжаление това не се случва.
Созопол все още е един малък град, по отношение на жителите му, няма и 5000 души. Редно е тези хора да помислят за общото благо и да прокарват решения, които ще направят градът им по-добър и хората по-заможни.     
В заключение се надявам, че финансовата свобода на общините най-после ще добие някакви реални измерения. Би трябвало за в бъдеще делът на общините в събирането на местните данъци да нарастне, което ще ги направи по-богати. Безспорно има прогрес, но държавата не може да се грижи за всичко. Самоинициативата в общините ще създаде по-добри условия.    
Последните четири „Аполонии” направихте докато кмет на община Созопол е Веска Караманова. Как си взаимодействахте с нея? 
Познавам се с Веска Караманова от основаването на „Аполония”. Тя беше началник отдел „Култура” в читалището и знае много добре какво е „Аполония” и как е създадена. Мога да кажа, че през тези 4 години, ни помогна да намираме все по-добри условия за фестивала. Аз й пожелавам успех, защото и занапред ни предстои да работим с общинското ръководство на Созопол. 
http://www.sozopol.bg




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |