В новините
 
19.09.2007 17:53   Новината е видяна 6114 пъти
“Спешъл Олимпикс» България

Близо четири години Регионалния комитет на движението “Спешъл Олимпикс”, подкрепящо хората с интелектуални затруднения, работи на територията на Община Бургас. Посредством спортни инициативи и съвместни срещи най-вече на деца със затруднения, техните връстници и полицейски служители, опитите да се създадат добри практики при общуването, вече са факт.

През юни 2003 година бургаски представители от училище “Отец Паисий” завоюваха първите медали в историята на Регионалния комитет, участвайки в Световните Летни Спешъл Олимпикс Игри в Дъблин ( Ирландия ). Отличното им представяне бе поощрено и с материални награди, подсигурени от Община Бургас в лицето на зам. кмета д-р Атанас Бошев. Месеци по-късно – през април 2004 година завоюваните от бургазлии челни позиции за Националния отбор на България бяха затвърдени отново от представители на училище «отец Паисий», чрез участието им в Югоизточно европейските игри на “Приятелството”, провели се в Босна и Херциговина.

Добрите резултати на бургаските представители са логичен завършек на работата на доброволците от «Спешъл Олимпикс» - Бургас, сред които освен педагози и полицейски служители, се нареждат представители от Община Бургас, Образователния инспекторат, Държавна агенция за закрила на детето и Дневния център за работа с деца от улицата. Ежегодно организираното факелно шествие на служителите на реда в централна част на Бургас, допълвано от съревнования между смесени отбори от полицаи и деца по футбол за момчетата и народна топка за момичета, донесе на Регионалния комитет на “Спешъл Олимпикс” заслужено признание от Европейска секция на Движението и от представителството на УНИЦЕФ в България.  

С бургаско участие ще протекат и поредните Световни игри за атлети с интелектуални затруднения, които ще стартират след по-малко от месец в Шанхай, Китай. Малката Десислава Янева от училище «Отец Паисий» - Бургас ще има уникалния шанс да се включи в Игрите, благодарение на кмета на Община Бургас – г-н Йоан Костадинов. Включването му в Националната кампания «Сподели усещането» за набиране на финансови средства за отпътуването на Националния отбор на «Спешъл олимпикс» за Китай, както и дългогодишната съпричастност на г-н Костадинов към идеите на Движението, логично го определиха като най-достоен за поста – патрон на инициативата «Бургас подкрепя Деси!».

Шанхай се готви да посрещне над 7 000 атлета, 40 000 доброволци, 3 500 технически лица и организатори в дните от 02 октомври до 11 октомври 2007 година. На 02 октомври официалната церемония по откриването на Световните игри ще импулсира 7 500 атлета с интелектуални затруднения със своето послание „ХАРМОНИЯТА: ОБЩАТА МЕЧТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО”, споделено по време на четири часовото шоу от артисти на световно ниво като Боно, Бон Джоуви, Ланг Ланг, Шакира, Елтон Джон, Бойонс, Йо Йо Ма, Ли Унаг Хум и Алиша Кейси от световни личности като Арнолд Шварцнегер (член на Управителния съвет на Спешъл Олимпикс Интернешенъл), Брус Уилис, Джанк Зуи, Коли Фарел, Джеки Чан и Ева Мендес.

Спешъл Олимпикс България ще се представлява от Национална делегация от 12 атлети с интелектуални затруднения на възраст от 10 до 32 години от 11 български града, като освен Бургас свои представители ще имат и градовете : Пловдив, Баня, Пазараджик, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Хасково, Варна и София. Атлетите ще участват в Световните състезания по пет вида спорт ( плуване, лека атлетика, бадминтон, боче и тенис на маса).

В националната промоционална кампания  «Световни летни Спешъл Олимпикс игри"2007» се включиха : БНТ, bTV, Нова Телевизия, ТВ 7, FoxLife, FoxCrime, GTV Телевизия ЗДРАВЕ, БНР, Радио ClassicFM, Радио JazzFM, Дарик радио, Радио FM+, Радио Варна, в. Новинар, в. Посредник (Плевен), RN Медиа Груп (Бургас), Радио Алматея (Пазарджик), в. Марица (Пловдив), ТВ ВидеоСат (Велико Търново), КТ Рекординг Хасково, сп. „Готови за игра”, сп. „Спорт и развитие” и в. „ДУМА”.

“Спешъл Олимпикс» България в партньорство с Община Бургас организира на 20.09.т.г. от 12.00 ч. в Голямата зала на Общината пресконфенция под надслов «Сподели усещането», на която кметът на Община Бургас г-н Йоан Костадинов, да изпрати бургаския представител на «Спешъл олимпикс» - Десислава Янева» с пожеланието на «На Добър час!». Кметът на Бургас, регионалния координатор на «Спешъл олимпикс», атлети на Движението и техните родители, ще подпишат и Декларацията за достъп до спорт в Община Бургас, съобразно която местните власти и местните спортни организации ще изразят своята воля да бъдат естествената среда, която подкрепя атлетите с интелектуални затруднения да тренират целогодишно, да изявяват своите постижения и да споделят своите дарби и приятелство за следващите олимпийски цикли.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |