В новините
 
05.10.2007 10:49   Новината е видяна 6422 пъти
БУРГАС - Цели и приоритети на кандидат-кметовете
Според изнесените данни от ОИК Бургас, 47 партии и коалиции и 7 инициативни комитета са регистрирани за участието в местните избори на 28 октомври. Кандидатите за кметове са 11:


  1. Димитър Николов – издигнат от ГЕРБ и подкрепен от СДС, ДСБ, Движение "Гергьовден", БГК, СЕК, Женско сдружение "Самосъзание, движение "Нашия град" и ПД "Социалдемократи”.

  2. Йоан Костадинов – Инициативен комитет 

  3. Ваклин Стойновски – Коалиция "Ваклин Стойновски за БУРГАС

  4. Валери Симеонов – “Атака”

  5. Румен Ангелов – ССД.

  6. Стоян Желязков – “Общество за нова България”

  7. Мария Инджова – НДСВ

  8. Ивайло Дражев – предизборна коалиция “Роден край”

  9. Георги Дражев – Съюз на патриотичните сили “Защита”

  10. Найден Милков – коалиция “Възраждане”

  11. Андрей Ердев – партия “Либерали”


Според проучването на МБМД, проведено между 22 и 26 септември, с най-голяма подкрепа е Димитър Николов с 34,4 %, следван от Йоан Костадинов с 13 %, Ваклин Стойновски с 12,6 % и Валери Симеонов 12,1 %. Може да се прогнозира, че това ще бъдат и основните участници в местния вот.

Трябва да се вземе предвид, че когато е провеждано изследването не са били представени всички кандидатури. Разгръщането на предизборните кампании ще даде по-ясна представа за обществените нагласи в Бургас. В същото време от значение остават инициативите, предприети от предизборните щабове и политическите програми на всеки един кандидат.

Предизборният щаб на Йоан Костадинов издигна мотото “Силата на опита”. Залагайки на постигнатото през последните три мандата, кандидатът на БСП предлага и три ясно определени социално-икономически цели - инфраструктура, образование и здравеопазване. Инфраструктурата като първостепенен приоритет е насочена към спечелване на подкрепата на бизнес-средите в града, докато образованието и здравеопазването отразяват актуални обществени проблеми от национално значение. Чрез тези цели програмата на БСП и Йоан Костадинов е насочена към широк кръг избиратели, предлагайки решение на най-неотложните проблеми без да подценява нито средната класа, нито бизнес предприемачите в града. По този начин се търси равновесие между необходимостта от икономическо развитие и социална отговорност.

Предизборната програма на Димитър Николов е значително по-обширна. Включени са всички социално-политически сфери: здравеопазване, ред и сигурност, култура, екология, туризъм, образования и спорт, община и прозрачност. Така се акцентира върху цялостното управление, в дългосрочен план, без да се дава предимство на един или друг проблем, тъй като развитието на града е свързано с подобряването на всеки един аспект от обществения живот. Затова в програмата влизат и всички квартали на града, както и селищата, намиращи се на територията на общината. Създава се подробна схема на едно планирано управление с точни цели и ясни приоритети. В този смисъл политическата програма на Димитър Николов допълва слогана на кампанията – “Да” Николов. Друга позитивна черта е общата подкрепа на десните партии: ГЕРБ, СДС, ДСБ, Движение "Гергьовден", БГК, СЕК, Женско сдружение "Самосъзание, движение "Нашия град" и ПД "Социалдемократи". За разлика от София и Варна, в Бургас водещите десни партии (ГЕРБ, СДС и ДСБ) успяват да се обединят зад една кандидатура.

Социологическите проучвания представят Ваклин Стойновски като една от кандидатурите с най-големи шансове за участие на втория тур на местните избори. Според информацията изнесена в медиите до този момент, програмата на коалиция “Ваклин Стойновски за Бургас” включва седем точки за развитието на града. Тук, както и в програмата на Йоан Костадинов, поставените приоритети са по-малко, но с точно определени цели – бизнес, инфраструктура и екология. Политическата програма е насочена към представителите на средния и едрия бизнес, без да се включват социални аспекти. Залага се на визията за един модерен Бургас като бизнес център на Черноморието с развита инфраструктура, без да се нарушава екологичното равновесие в региона.

Валери Симеонов е кандидата на партия “Атака”. Основна цел е “да спаси Бургас от корупцията и “мафиотизираното” управление”. За разлика от другите кандидати Валери Симеонов използва силен емоционален подход за привличане на избиратели. Това личи и от издигнатите приоритети: подобряване на инфраструктурата на града и промяна на управленския модел на община Бургас. Първият е прагматичен и насочен към ясно разпознаваема цел, която ще има определени благоприятни последици за развитието на града. Вторият приоритет е насочен към сетивните възприятия на гражданите. Смяната на лошото управление чрез премахването на корупцията и сивата икономика. Негативният елемент в тези послания е, че не се дава реална алтернатива на досегашното управление. Не се дава отговор на въпроса след изпълняването на приоритетите как ще бъде управляван градът и каква ще бъде посоката на развитие. Другите кандидат-кметове дават точни параметри на политиката, която ще следват и конкретни стъпки за нейното изпълнение, критикувайки досегашното управление, но без да го отричат. В програмата на “Атака” се залага на моралните измерения на политическото управление. Може да се каже, че това е и главната причина тя да привлича недоволните и разочаровани избиратели, които искат радикална промяна.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |