В новините
 
09.10.2007 06:50   Новината е видяна 5544 пъти
Tazi Sutrin: Как изглежда според социолозите временното класиране в надпреварата за местните избори

Боряна Димитрова, “Алфа рисърч”


Водещ:
Добро утро! Днес във времето на нашето предаване, посветено на местните избори, ще фокусираме вниманието ви върху няколко социологически проучвания за големи български градове и върху ситуацията в двата най-големи български града – Пловдив и София. Не за друго, а защото тръгваме на голяма десетдневна обиколка из страната и двата най-големи града в страната ще ги оставим за десерт в нашето студио в последната седмица, когато ще бъдат зрелищните дебати за София и Пловдив. Сега ще започна с две проучвания на МБМД, правени за нашето предаване, публикувани днес във вестник “24 часа” за Плевен, където ще бъдем утре и за Русе, където ще бъдем в сряда. Според агенцията на Мира Янова Найден Зеленогорски и Божидар Йотов, единият съответно на десните, другият – кандидат на левите, в Плевен и Русе са фаворити на тези избори с 41% за Зеленогорски и 37% за Божидар Йотов, следвани от Васил Антонов, БСП в Плевен и Цецка Цачева, от ГЕРБ, а в Русе от Вальо Танов, ГЕРБ и още няколко кандидати с приблизителен резултат. В нашето студио трябваше да гостува днес социологът Юрий Асланов, но поради лични причини аз вместо него ще прочета данните, които той е правил за вестник “Стандарт” от агенция “Афис” за град Бургас, където ще бъдем в началото на по следващата седмица. Удивителна ситуация в четвъртия по големина град на България. На въпроса “Ако днес се гласува за кмет на Бургас, за кого от кандидатите бихте пуснали бюлетина?” – първият е Димитър Николов от ГЕРБ, но в много малка дистанция от Йоан Костадинов, БСП, единият има 18,7%, другият 17,4%. Следван е на още по-малка дистанция от Валери Николов от “Атака” с 16,5%, следван на същата дистанция от Ваклин Стойновски от партия “Бургас” – 15,5%. Според агенцията четирима са хората, които имат много голям шанс да бъдат следващия кмет на Бургас.
Едно проучване на “Барометър инфо”, изпълнено с доста противоречия, направено по много съмнителен начин, днес пробива в медиите. То е за София, Пловдив, Варна и Русе. Ще се спрем на него след малко. Тук обаче е социологът Боряна Димитрова от “Алфа рисърч”, тя ще ни даде данните си за Пловдив, защото ще покажем трите най-популярни физиономии на тези избори в града под тепетата след нейното участие. Добро утро.
Боряна Димитрова: Добро утро.
Водещ: Да кажа само това, което знаем за вашето проучване. Извадката е от 800 човека, метод на анкетиране – пряко стандартизирано интервю по домовете.
Боряна Димитрова: Да, точно така. И е направено в периода 23 септември – 3 октомври. В предизборен период е много важно да уточняваме кога са направени проучванията. Те са снимки, както казвате, на реалността в началото на кампанията.
Водещ: Временно класиране го наричам, за да е по-атрактивно. Нали това е състезание. Какви са ви данните за гласуване за кмет на Пловдив и съответно за общинските листи за втория по големина град?
Боряна Димитрова: Да, може би ще видим графика в момента за нашите зрители да е по-ясно. Картината в Пловдив към момента е доста по-ясна, да кажем, от това, което току-що изчетохте за Бургас, с една убедителна преднина - за момента една доста сериозна подкрепа има Славчо Атанасов. Една констатация, която и предишни проучвания бяха вече направили. Захари Георгиев е на второ място с 10,2%.
Водещ: Той е кандидат, така да се каже, на БСП.
Боряна Димитрова: Кандидат на БСП, да, явява се...
Водещ: Като говорим за сблъсъка, ГЕРБ – БСП, който се очаква в национален мащаб.
Боряна Димитрова: Славчо Атанасов, подкрепен от ВМРО и ГЕРБ, Захари Георгиев, на БСП – 10,2%. Николай Караиванов на трета позиция с 3,6%. Трябва да кажа, че в сравнение с предишни наши проучвания, проведени може би преди около двайсетина дни, г-н Караиванов бележи лек спад в подкрепата си и след включването в надпреварата на Спас Гърневски. Защото си спомняме, че в...
Водещ: Той е пък кандидат на ДСБ и бивш кмет на града.
Боряна Димитрова: Един кандидат на ДСБ, който в самото начало, когато бяха номинирани драматично, си спомняме имаше и повече номинации, имаше и откази, така че в момента този, ако можем да го обособим, десен електорат в Пловдив се разпределя между Николай Караиванов, Спас Гърневски, а и една част от него отива при Славчо Атанасов.
Водещ: Тъжният извод за Пловдив е, че десният електорат е доста, да не кажем раздвоен, ами разтроен, може да се каже между кандидатурите.
Боряна Димитрова: Разтроен, точно така, между кандидатите.
Водещ: Което е симптом и за София, между впрочем.
Боряна Димитрова: Това е, може би, една от интересните тенденции в Пловдив. Тодор Христев, кандидат на “Атака” е с 2,5% и Александър Буздрев, кандидат на НДСВ, да припомня, с 1,5%. 39,7% са заявили в отговор на този въпрос, че няма да гласуват.
Водещ: Какъв е изводът, примерно могат ли нещата да се решат на първи тур или има тенденция към балотаж в Пловдив?
Боряна Димитрова: Аз не обичам така доста рано в кампанията да предпоставям подобни...
Водещ: Има време още?
Боряна Димитрова: Да, има време още, защото в някаква степен това изглежда и манипулативно. Но нека все пак да кажем категорично, че и едната, и другата възможност имат... Има възможност и това изборите да бъдат решени на първи тур. Но кампанията и е за това – да мобилизира симпатизантите. И ако наблюдаваме една по-съществена мобилизация на симпатизанти, може да се отиде и на втори тур.
Водещ: Да ги мобилизираме като покажем сега картината с двамата от основните претенденти в Пловдив, те са вече в нашето студио, очакваме и Славчо Атанасов. Тук са Захари Георгиев и Николай Караиванов, те ще гостуват в нашето студио и с друга тема, свързана с града под тепетата, но и с темата с местните избори. Какво е положението при общинските листи? Синята крепост, сините бастиони, така да се каже, сините легиони къде отиват?
Боряна Димитрова: Интересна е. Нека да видим какво става в... Какво е положението с общинските листи към датата 3 октомври, ако кажем условно – ГЕРБ с една солидна преднина пред останалите партии. 22% заявяват намерения да подкрепят листата на ГЕРБ. На второ място е листата на БСП – 12,5%. Виждаме, че даже за момента партийната листа на БСП има малко по-висок потенциал от този, който е постигнал г-н Захари Георгиев.
Водещ: Което означава, че за Захари Георгиев таванът е по-нагоре.
Боряна Димитрова: Има все още таван в рамките на чисто червените симпатизанти, ако разбира се, те бъдат, както вече казахме, мотивирани.
Водещ: Г-н Георгиев се усмихва, така да се каже, оптимистично.
Боряна Димитрова: ВМРО – знаем, че този феномен е известен на последните избори.
Водещ: Кажете как ВМРО се оказва трета политическа сила в Пловдив, двойно по-голям резултат от СДС и над национален мащаб много пъти.
Боряна Димитрова: За момента... Много над национален мащаб за момента. знаете ли, точно за това започнах да говоря, че това е един феномен, който наблюдаваме на последни избори. Тогава, когато има една силна мажоритарна фигура, която е издигната от партията, да припомним, вече няколко пъти казахме Славчо Атанасов и издигнат от ВМРО, той влече след себе си партийната листа. Възможно е в някаква степен, в резултат на отговорите от проучванията, да има и леко надценяване. Но аз пък искам да припомня, често ми се случва в рамките на тази кампания, да припомня изненадващия резултат, да го наречем, на ССД на предишните кметски избори...
Водещ: Да, когато пък Стефан Софиянски теглеше локомотива в национален мащаб.
Боряна Димитрова: ... когато Стефан Софиянски... И когато не се и очакваше, че ще има една млада партия, току-що създадена, че в София ще има един значителен брой общински съветници. Така че този феномен вече сме наблюдавали и има такъв ефект.
Водещ: Последен въпрос. Имайки сериозен социолог в нашето студио, какво мислете за това проучване на “Барометър инфо”, което е за София, Пловдив, Варна и Русе. За Варна е ясно. Те само за две седмици дават коренно различни резултати. Кандидатът на ГЕРБ от първи се оказа трети, Кирил Йорданов, както беше с един процент под него вече води с 23%. Въпросът ми е следният. В Пловдив те дават резултат на Славчо Атанасов 45%, на Захари Георгиев – 20,29%, Николай Караиванов обаче е четвърти за сметка на друг кандидат, който има 9%. Анкета направена след 323 души. Как ви звучи този метод и въобще какво мислите за този тип изследване?
Боряна Димитрова: Имах възможност един път да коментирам, не ми се иска толкова наистина да задълбочаваме вниманието върху неща, които дори и на пръв поглед са несериозни с тези драматични обрати, с бройката на хората. Тука бърза сметка, която направих, ми показва, че това, което изчетохте за Пловдив вече дава някъде около 70 – 80%, активност 45 плюс 20 и т.н. Не искам да коментирам, по-общото искам да кажа – че в период на предизборни кампании има глад за социологически данни, има търсене и от страна на кандидатите, защото винаги има недоволни от проучванията.
Водещ: Да, всеки кандидат иска нещо да...
Боряна Димитрова: До последния момент се разпространяват всякакви данни, повече или по-малко достоверни. Ако мога да използвам последните евроизбори, си спомням, че и до нощта на изборите се разпространяваха данни, които подменяха резултата. Така че нека да кажа, агенцията, която представлявам не се вписва в този кръг, нека да бъдем по-критични към това, което се представя от подобен тип агенции.
Водещ: Благодаря на Боряна Димитрова.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |