В новините
 
17.10.2007 04:30   Новината е видяна 4012 пъти
Опозицията иска вот на недоверие към правителството

Опозицията внесе в деловодството на Народното събрание искане за вот на недоверие срещу правителството заради разпада на държавната политика в областта на образованието.
Под искането са се подписали 64 народни представители от ОДС, ДСБ, БНС, "Атака" и независими депутати.

В мотивите е записано, че управляващата коалиция няма визия за развитие на образованието и воля за прилагане на приети от самите тях програмни намерения.

Безотговорното поведение на българското правителство създаде най-сериозната криза в образованието през последните 17 години. Неспособността на Министерски съвет да реши проблемите на образованието предизвиква безпрецедентна учителска стачка.

"Един месец след старта на учебната година правителството не успя да се справи с проблемите, а премиерът и ресорните министри предизвикаха криза и сред родителите", заяви Екатерина Михайлова от ДСБ.

Яне Янев от ОДС отбеляза, че днес е изтекъл срока от 48 часа, в който опозицията даде шанс на управляващите да се справят с проблема.

"Учителската стачка е първият жълт картон към правителството. Вотът на недоверие, който внесохме днес, е вторият и идва трети червен картон към социалистическото правителство на Доган", заяви той.

Янев напомни, че правителството на БСП, ръководено от Жан Виденов е довело страната до криза, а сега ситуацията става по-лоша.

Павел Шопов от "Атака" заяви, че неговата парламентарна група има една стратегическа цел колкото е възможно по-скоро да се стигне до предсрочни избори.

"Учителският протест символизира края на престъпното управление на тройната коалиция. Управляващите много отдавна изчерпаха своя кредит на доверие", добави Шопов.

"Вместо да се опитат да решат въпроса управляващите се занимават със седенки и увъртания", каза Любен Дилов от ОДС.

Иван Сотиров от ОДС заяви, че управляващите по арогантен начин не са позволили дебат в Народното събрание, а този въпрос е основен политически. Управляващите противопоставят родители и учители, лекари и учители и не търсят решение на кризата в образованието, добави Сотиров.

"С този вот на недоверие можем да превърнем образованието в приоритет, защото това правителство не го приема като такъв, въпреки поетите ангажименти", заяви Мирослав Мурджов от БНС.

Правилникът на Народното събрание изисква разискванията да бъдат насрочени не по-рано от три дни след внасянето на вота и не по-късно от седем.

В същото време беше съобщено, че на 16-ия ден от стачката в нея участват 97% от училищата в страната.

Единният национален стачен комитет (ЕНСК) на трите синдиката в образованието заяви, че по-малко от 20% увеличение на работните заплати от 1 октомври т.г. не е приемливо и няма да срещне подкрепата на учителите и на непедагогическия персонал.

В съобщението се посочва, че българските учители и непедагогическият персонал, изразявайки своята загриженост за нормалното приключване на учебната 2007-2008 г., за неудобствата и притесненията на родителите и на учениците, категорично заявяват, че цялата отговорност за протакането и неефективността на преговорите носи българското правителство и лично министрите Даниел Вълчев, Пламен Орешарски, и премиерът Сергей Станишев.

ЕНСК и ръководствата на трите учителски синдиката заявяват, че не желаят синдикалният и граждански протест да се политизира и употребява от отделни политически партии, коалиции и личности.

Като се обръщаме към българското общество, към родителите и нашите ученици за подкрепа, ние заявяваме, че работещите в системата на средното образование са решени до край да отстояват своите искания, се посочва в съобщението.

Крайно време е българските политици да разберат, че предизборните обещания и програми трябва да се изпълняват, се казва в съобщението на Едионния стачен комитет.

"Днешният вот на недоверие към правителството е непочтена политическа игра. Партиите, които няма какво да кажат на обществото искат да използват протеста на учителите за своите цели", коментира министър-председателят Сергей Станишев.

Още преди началото на учителските протести предложихме над 200 млн. лв. повече за работещите в системата на образованието, припомни той. По думите му трябва да се намери бързо и работещо решение, защото удължаването на стачката не е в интерес на учениците.

Правителството носи отговорност не само пред българските учители, но и пред всички граждани в страната, пред техните спестявания и нивото на доходите им, подчерта Станишев.

Винаги сме настоявали за модернизация на системата, защото има много несъвършенства, каза още премиерът и добави, че правителството е благодарно на българските учители, тъй като са дали знак за необходимостта от навременна реформа в тази сфера.

Доброто нещо е, че имаме възможност като общество да проведем една сериозна дискусия, да набележим дългосрочно развитието на образованието у нас, изтъкна още премиерът.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |