В новините
 
17.10.2007 19:51   Новината е видяна 4602 пъти
Незрящи правят изложба за Деня на Белия бастун

Хора със зрителни проблеми от Бургас подредиха снощи изложба по случай празника си- Деня на Белия бастун. В изложбата те показват изработени собственоръчно дърворезба, плетива и картини. Шефката на първичната съюзна организация на слепите организира концерт, на който участват незрящи деца от специализираното училище във Варна и ромски състав от Средец.

      През 1964 година на 15 октомври американският президент Джонсън е подарил на незрящите в Америка дълги бели бастуни, което е станало началото за системните им тренировки в ориентиране и мобилност. Белият бастун е приет и като защитен знак в законите за уличното движение на всички страни в света. Той е признат и като знак за тежко зрително увреждане и като символ за самостоятелността на хората без зрение. Той не само сигнализира на останалите хора за липсата на зрение у неговите носители, но засега е и най-надеждното помощно средство за ориентиране и придвижване на незрящите в пространството.

      Посредством него, прилагайки определени похвати, невиждащите получават по тактилно-двигателен път информация за обстановката по своите маршрути и преодоляват една от най-тежките последици на слепотата – силно намалената способност за ориентиране и придвижване в пространството.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |