В новините
 
07.06.2007 06:14   Новината е видяна 6472 пъти
Румънците превзеха и Бургас

Една от групите румънците проявявали голям интерес към Южното Черноморие, защото им е по-малко познато. Искали да посетят още Приморско и Созопол.
Това, което се случи във Варна, вече е факт и за Бургас. Градът ни беше посетен от няколко групи румънски граждани, като имаше и такива, които пътуваха самостоятелно. Съседите ни от север ограничиха опознавателните си разходки само по централните бургаски улици, като не пропуснаха да влязат най-вече в луксозни магазини. Повечето само гледаха и сравняваха цените, а само няколко млади румънки се престрашиха да пазарят от "Тера нова". Обект на покупките им се оказаха фриволни червени полички на бели точки. Те шумно изказаха неприятната си изненада от цените на стоките на втория етаж на магазина.
Друга група от румънските туристи стигна до свободния университет и се задоволиха само да си направят снимки пред фамозната сграда. Чак след час румънците се почувстваха по-спокойно и се разделиха на малки групички, като сирената в 12.00 ч. в памет на загиналите за свободата ни ги изненада и притесни не на шега. Застаналите неподвижно бургазлии и воят на сирената предизвика у тях недоумение и шумни коментари, което разгневи възрастна жена, която с ръце им направи знак да спрат. Малко по-късно кафетата по "Богориди" бяха окупирани от румънците, които си поръчваха предимно бира или кафе. Всички обсъждаха покупките на някой смелчага от групата и гледаха етикетите с неприкрито удивление.
Според шофьора на автобуса на една от групите румънците проявявали голям интерес към Южното Черноморие, защото им е по-малко познато. Искали да посетят още Приморско и Созопол. През следващите дни се очаквало още пет-шест групи да посетят Бургас. Северните ни съседи имали добър нюх към евтиното и бързо се ориентирали. Това не значело, че не са платежоспособни.Според шофьора техните доходи били по- високи от нашите, макар че и ние, и те съвсем наскоро станахме членове на ЕС.

Синдромът на румънското нашествие по родното Черноморие е още от преди две - три години, но бумът на техните посещения в страната ни започна от първите дни на членството ни в евросъюза. Едно от обясненията е, че свободното пътуване дава шанс на румънците да опознаят страната ни. Другото обаче е по-меродавно. За тях нашите курорти са по-евтини. Все още румънските курорти не са придобили модерния европейски облик на някои от нашите, а прословутият им курорт Мама я изглежда като Слънчев бряг отпреди 20 години и цените му за румънците са доста високи.

Румънските туроператори своевременно започнаха да навлизат в морския туризъм, очаровани от ниските цени, които им предлагат в повечето черноморски курорти. Презастрояването по родното Черноморие е причина огромните хотели да се застраховат да не останат празни, като предлагат изключително атрактивни цени особено за месеците май и юни. Румънските туристи бързат да се възползват от благоприятните оферти, които някъде стигат и до 30 евро за две нощувки през уикенда. Прогнозите са ,че това лято повече от 300 хиляди румънци ще предпочетат българските морски курорти пред техните. Румънските летовници са привлечени към българските плажове главно от съотношението цени - качество и най-вече услугата с всички включени разходи, което все още липсва в туристическия бранш по тяхното крайбрежие. В Слънчев бряг има бум на румънски бизнесмени,които въпреки щедрото харчене на пари, се губят сред по-масовото присъствие на поляци,чехи и руснаци. Общо взето, това са баровци средна ръка, които демонстрират материално благополучие,като поръчват скъпи питиета и затварят модните дискотеки като "Мания", "Лазур" и "Мултиплейс".

Истинските бизнесмени обаче се интересуват как да припечелят пари или да ги вложат в доходен бизнес. Докато във Варненско, макар и отскоро започнаха да купуват предимно земеделска земя, интересите им не се ограничават до това. Брокери на недвижими имоти в Бургас и региона още в началото на пролетта се сдобиха с нови клиенти от съседна Румъния. Техните апетити са насочени към новостроящи се вилни селища в района на Царево и Ахтопол. Румънски пари стоят и зад импровизирани посредници, които само за месец - два изкупиха изоставените и неугледни апартаменти от полуразрушените жилищни блокове в бургаското село Дебелт. Двустайните апартаменти се изкупували по 7 хиляди лева в началото, а сега вече са достигнали почти двойна цена. Бургаски търговци вече правят маркетингово проучване по отношение на търсенето от румънските туристи и вече зареждат магазините си с подходящи стоки.

 


в. Бургас днес и утре





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |