В новините
 
01.11.2007 03:49   Новината е видяна 5896 пъти
Всички български училища разполагат с компютърни зали

"В последните 4 години Министерството на образованието и науката успя на 100% да покрие българските училища с компютърни зали, като в някои от тях има и по два кабинета." Това съобщи зам.-министърът на образованието Кирчо Атанасов по време на образователния форум в рамките на БАИТ Експо 2007.

Атанасов уточни, че вече 98% от българските училища имат високоскоростен интернет. 100 000 учители в последните две години са преминали през обучение по информационни технологии, главно преподаватели от другите специалности. Целта е била да могат да се образоват по отношение на информационните технологии, за да могат по-пълноценно да ги използват по своите предмети.

По време на обучението по идея на министерството се внедрява и система, в която тези учители да продължават обучението си от преподавателите по информационни технологии, включително и от учениците, които са по-подготвени от тях в тази област.

"В тези две години министерството създаде и образователен портал по всички предмети. Без да променя програмата, МОН въведе и задължително часове по информационни технологии още от 5 клас, защото преценихме, че ако обучението започне от 9 или 10 клас, както беше досега, ще бъде смешно и нелепо за юношите, които вече са напреднали в тази област", посочи Атанасов.

Зам.-министърът отбеляза, че информационните технологии дават неограничени възможности преподаването да бъде по-интересно и атрактивно за младите хора, а не да бъде стеснено в еднотипно преподаване, както е било досега. То дава и възможности за индивидуален подход при всеки един ученик, а не по-талантливите и по-знаещи деца да бъдат усреднявани в монотонния тип преподаване, затворен в класната стая.

Любомир Димитров, член на УС на БАИТ, която е инициатор на международната конференция "Внедряване на информационните технологии в образованието", каза, че като човек от бизнеса оценява недобрата подготовка на българските ученици не само в информационните технологии, но и по другите специалности и това създава големи проблеми по отношение на кадрите.

Той допълни, че много често бизнесът е принуден във фирмите си да обучава студенти още от 1 курс, за да могат да бъдат подготвени по начин, по който училището и университетът не може да им осигури.

В тази връзка той заяви, че е необходима по-добра работа с МОН и стратегията на министерството за обучението по информационни технологии да придобие вид на проект с ясни финансови ресурси, финансова реализация и очаквани резултати.

"Конференцията, която се провежда в рамките на най-големия форум у нас за ИТ, за съжаление е посетена от много малко преподаватели. Присъстват предимно ученици от горните класове, което показва и отношението на учителите към модернизацията в образованието", коментира Любомир Димитров.

На конференцията присъстват и Ванеса Питард, директор в Британската агенция за информационно-комуникативни технологии в образованието, която ще изнесе презентация за ефективното интегриране на ИТ технологиите в преподаването в училищната система на Великобритания. В основата на презентацията е комуникацията между учител и ученик, тъй като и във Великобритания са наясно, че много често учениците са по-образовани и знаещи в тази област от преподавателите си.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |