В новините
 
02.11.2007 13:04   Новината е видяна 6222 пъти
Поморие може да загуби 2000 дка общинска земя
Това е първият ПУП, одобрен и подписан година и половина преди процедурата по ОВОС. Никой от общинските съветници не го е виждал, тъй като той е трябвало да бъде унищожен
Офшорка плаши с изключване общината от смесеното дружество „Кабланд”ООД

Община Поморие е заплашена да загуби близо 2000 декара общинска земя. Теренът е апортната вноска, с която общината участва в смесеното дружество „Кабланд”ООД. Фирмата бе създадена в началото на 2005 година между община Поморие и софийската фирма „Ен Джи Би Касълтинг” ООД с цел строеж на ваканционен голф-комплекс.
Поради изключително ниската цена на земята /15 стотинки на кв.м/ Поморие се сдоби едва с 20 процента от дружествения капитал, а останалите 80 на сто са собственост на частната компания. Според дружественият договор съдружникът „Ен Джи Би Кансълтинг” има право да изключи партньора си, тъй като притежава повече от две трети от гласовете.
При подобен неблагоприятен за Поморие вариант единственият реален материален актив на дружеството от 2000 дка земя край град Каблешково ще остане собственост на Ен Джи Би. Действителните собственици на частната фирма не се знае кои са, тъй като в същия ден при подписването на Дружествения договор - 29 март 2005 г., Ен Джи Би става сто процента собственост на малтийската офшорка „Дарник лимитед” и от ООД се превръща в ЕООД без знанието на общинските съветници в Поморие. Които иначе са упълномощени да представляват общината в смесеното дружество.
Земята, върху която трябва да се строи ваканционното селище обаче, е прехвърлена с нотариален акт от 22.07.2005 година в собственост на „Кабланд”ООД. Това означава, че бившите общински терени от 2000 декара вече не са юридическо притежание на община Поморие, а с тях се разпорежда въпросната малтийска офшорка.
Опасенията за таен сценарий за елиминирането на общината се доказват от кореспонденция между съдружниците в „Кабланд”. Управителите на „Ен Джи Би Кънсълтинг” Дарио Томалети и Георги Гурковски са изпратили серия от заплашителни писма до председателя на ОбС Стоян Стоянов и кмета на общината Петър Златанов, в които с ултимативен тон предупреждават, че ще изключат общината като съдружник. Поводът за ултиматумите е съпротивата, оказана от ОбС в Поморие срещу незаконното одобряване на подробен устройствен план /ПУП/ за голф селището.
На 30 май 2006 г. Ен Джи Би поставя категоричното условие кметът Златанов да одобри ПУП за бъдещия строеж. Исканата процедура е незаконна поради няколкократните предупреждения и писма, изпратени в общината от МОСВ, че преди внасяне и одобрение на процедура по оценка за въздействие на околната среда /ОВОС/ никой няма право да изготвя и подписва ПУП. Горното е потвърдено и от МРРБ.
От страна на частниците обаче е поставено условието, че ако ПУП-ът не бъде подписан и одобрен, общината ще се прости с огромния си терен край Каблешково.
„Ако в 7-дневен срок от получаване на предупреждението съдружникът не изпълни задължението си да одобри ПУП, моля да изпратите писмено предупреждение за изключването му, съгласно предвидения в закона и устава на дружеството ред”, пише Георги Гурковски до „Кабланд”. От своя страна управителят на дружеството Дарио Томалети препраща заплахата в община Поморие още на следващия ден.
Парадоксално и необяснимо в случая е, че в официалното писмо на Томалети от 31.05.2006г. се цитират писмени становища и кореспонденция между общинския съвет и частната фирма съдружник една седмица по-напред в бъдещето. Още през май Томалети е имал провидение за изпратени писма от ОбС девет дена по – късно, на 8 юни същата година, на които дори знае изходящите номера. Случаят не би бил толкова фатален, ако не ставаше въпрос за огромен обществен интерес, свързан с най-големия досега апортиран терен общинска земя в частна фирма.
В крайна сметка изричното искане на Томалети и Гурковски е изпълнено и ръцете на общината са извити, за да бъде подписан незаконосъобразно окончателен проект на ПУП на 14 юли 2006 със заповед на кмета Петър Златанов под номер РА-16-721. Тоест, доста преди задействането на процедурата по ОВОС на бъдещото селище.
В становище до всички медии, изпратено в началото на седмицата от Дарио Томалети, управителят на „Кабланд” твърди, че няма закононарушение, тъй като на 14 юли миналата година /година и половина преди ОВОС/ не бил подписван окончателен вариант на ПУП, а само предварителен такъв. Наличието на оригиналната схема с червени и сини печати е налице и опровергава въпросното твърдение.
Според вътрешни, добре информирани източници за скандалните нарушения на процедурите е започнала проверка в Бургаска окръжна прокуратура.
Година и три месеца по-късно Томалети се сдобива с ОВОС от Министерството на околната среда и водите, който, странно защо, е бил получен от него лично на ръка в същия ден на подписването от министър Джевдет Чакъров на 27.07.2007 г. Въпреки че според МОСВ документът е бил разпратен до съответните институции и до община Поморие, общинските съветници и председателят Стоян Стоянов са получили официално писмено становище едва на 23 август 2007, тоест доста след изтичане на законния 14-дневен срок на обжалване.
Още на следващия ден, 24 август, Томалети заявява, че кметът на общината е одобрил окончателния проект на ПУП със своя заповед!? Въпросното твърдение поражда съмнения кога всъщност и с каква заповед е одобрен окончателният ПУП на селището, тъй като година по-рано има аналогична заповед също за окончателно одобрение на ПУП, подписана от Златанов?
Според юристи случаят е криминален и единствено компетентните органи в лицето на ВКП и МВР би трябвало да дадат становище има ли легитимна заповед за окончателен ПУП, коя от двете е валидна и възможно ли е да съществуват две аналогични заповеди за един и същ обект с разлика от повече от една година. Съществуват ли предпоставки за превишаване на права и власт с цел лично или на трети лица облагодетелстване?
Каква е причината управителят на „Кабланд” Дарио Томалети /Божидар Томалев/ да тиражира по медиите неверни факти с цел да заблуди общественото мнение и отговорните институции на Р България? Установените от нас липси на съответните разрешителни и документи за започване на строителство са факт. А именно – преотреждане статута на земята от земеделска в регулирана площ, липса на виза за проектиране и на одобрен проект, както и на строително разрешение и ОУП към момента на първата копка, извършена преди седмица. На която въпреки многото покани до официални лица присъства единствено кметът Петър Златанов.
До момента вече бившият ОбС в Поморие няма и не е виждал одобрен окончателен вариант на ПУП, въпреки многобройните си искания в писмен вид, такъв да бъде предоставен на съветниците за информация и сведение.
Въпросът за „неволната” грешка, свързана с изчезването на 16-те декара от терена според съгласувателните скици на „Кабланд”ООД, следва да бъде разследван от отговорните за това институции.

С кого са свързани Томалети и Гюрковски?

Според съдебните регистри първоначалните собственици на „Ен Джи Би Кънсълтинг” Георги Гурковски, Дарио Томалети и Никалъс Галахар са чужди граждани. Гурковски и Томалети притежават съответно три броя френски и три броя финландски лични документи за идентичност с различни регистрационни номера. На всяка една от самоличностите им има регистрирани различни фирми.
Силно впечатление прави фактът, че индиректните връзки на въпросните компании водят до около 100 офшорни или с чуждо участие компании, регистрирани на едни и същи телефони и адреси в София. Като например на служебния номер на фирма „Мъркюри” с управител Жорж Андре Гурковски - 02 49 14 000 има регистрирани още 39 офшорни компании. Адресът също е един и същ - София, бул. „България” №102, етаж 7, апартамент 66. На този адрес е регистриран и друг служебен телефон - 02 962 4964, на който излизат още 48 компании с чуждо участие.
Странното е, че голяма част от тези дружества независимо от еднаквия телефонен номер, имат и други различни адреси, като ул. „Черни връх” № 73, кв. „Дървеница”, кв. „Манастирски ливади”, бул „Цариградско шосе” и др.
Горепосочените факти будят съмнение относно легитимността и прозрачността на десетките чуждестранни или с чуждо участие компании в България, в това число и „Ен Джи Би Кънсълтинг”, която се явява мажоритарен собственик на 2000 декара земя край Поморие.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |