В новините
 
14.03.2006 10:48   Новината е видяна 7144 пъти
Въвеждат твърде либерални условия за лиценз на строителни фирми
Исканите условия за лицензиране на строителна дейност по обекти първа и втора категория, според дебатираните в момента нормативни изисквания за регистрация на строителните фирми, са крайно либерални, дори формални. 

Това заяви председателят на Камарата на архитектите Петко Йовчев по време на дискусията относно нормативните изисквания за качество на строителните материали и услуги, която се проведе в рамките на изложението „Българска строителна седмица 2006“.
Според сегашните плановете строителна дейност по обекти първа категория, каквито са автомагистрали и пътищата, други инфраструктурни проекти и сгради с обществено значение, ще могат да извършват компании, които докажат оборот от минимум 1,5 млн. лв., стойност на дълготрайните материални активи за предходната финансова година - 200 хил. лв., и численост на персонала - поне 50 души, съобщи Investor.bg.
По думите на Йовчев това са изисквания за строежи четвърта категория, каквито са жилищните сгради, производствени сгради с капацитет до 100 работни места и обществени сгради с разгърната застроена площ до 5 хил. кв. м.
Той е на мнение, че всички браншови организации трябва да координират действията си и да изработят план, който ще им помогне да си извоюват минимален преходен период за адаптация към изискванията на ЕС след присъединяването на страната. Това е съществено от гледна точка на опазването на пазара.
По отношение въпроса за публично-частните партньорства, който също беше част от дискусията, беше заявено, че трябва да се стигне до момент, в който изборът на изпълнител не се основава на най-ниска предложена цена и по-кратки срокове, а на това какви възможности за намаляване на експлоатационните разходи се предлагат от концесионера.
„Такъв е например въпросът за уличното осветление“, каза Йовчев. „В по-развитите и по-богати страни това е водещ критерий при избора на концесионер, което говори, че е много подходящ и за нашите условия. Този модел е в полза на обществото и ние ще лобираме за него.“
Той добави, че в момента се работи по изясняване на нормативните изисквания по отношение на качеството на проектантските и архитектурните услуги. Тези изисквания трябва да са ясни в период от шест до девет месеца. В момента се подготвя туининг проект в партньорство с немски лектори, които да споделят своя опит за законодателството в тази област в ЕС.
„В момента инвеститорите, които се притесняват да платят по-висока цена за един проект, по-скоро имат съмнения относно неговото качество, отколкото неготовност да платят цената. С новите изисквания се стремим да гарантираме, че това качество отговаря на европейските норми и се надяваме то да е факт до девет месеца“, каза Йовчев.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |