В новините
 
03.11.2007 16:59   Новината е видяна 6879 пъти
Лято 2007 - още по-интернационално

Новото строителство и предприемчини ресторантьори и търговци превземат дори паметниците на културата в Стария Несебър Снимка Мартин Митов


 
Туроператорите определят лятото на 2007 година с тенденция за интернационализиране на туристопотока. "Само преди пет години германският пазар представляваше над 80 % туристи в България, а сега е под 50%, като в същото време няколкократно се е увеличил броят на обслужените от агенцията туристи", обяви  изпълнителният директор на ТУИ България Валентин Йосифов.
Според него ще продължи тенденцията на увеличение на броя на туристите от такива важни пазари като скандинавския, белгийския, холандския, а така също и от източноевропейските страни.
Подобна е тенденцията и при другия голям туроператор "Томас Кук", който отчита като цяло 2% ръст на туристите за сезона, което се дължи на пазари като Белгия - ръст от 30%, Холандия - 7%, Австрия - 17%, Унгария - 26%, Полша - 33%, Англия - 11%.
Със закупуването на My Travel през юни обаче "Томас Кук" смята идното лято да бъде № 1 на пазара във Великобритания и Скандинавските страни.
Към Южното Черноморие това лято се насочиха и румънци. За тях тук явно е много евтино, а качеството на обслужване е по-добро, отколкото в Румъния. Има го, разбира се, и моментът на търсенето на нещо ново и непознато. Но те идват не само на евтина почивка в България, а на шопинг туризъм, обясняват туроператорите.
"Румънците ходеха на Северното Черноморие, а тази година плътно се настаниха на южното. Много смело започнах на румънския пазар с осигуряване на туристи за Великденските празници и до края на сезона всяка седмица през уикендите имах минимум по 100 човека от Румъния", сподели собственичката на туроператорската фирма "Теди кам" Ваня Райкова.
Тя добави, че с всяка година расте и броят на руските туристи. Такива са данните и от други туроператори. Повече са и туристите от Беларус. Тази година полетите от Беларус са били ежедневни. Украинците, които преди са пристигали с автобуса, са ограничили пътуванията заради въведените от румънците транзитни визи. Но пък са се увеличили самолетните полети.
Броят на руснаците се увеличава и поради факта, че по Южното Черноморие продължават да се строят ваканционните селища, в които се предлагат апартаменти и къщи предимно на руския пазар.
Круизите бяха до 21 октомври във Варна и Несебър. Посрещнатите туристи от кораби са почти двойно повече, отколкото през миналата година. Те обикновено изпълняват програма за един ден, която обикновено включва панорама на Слънчев бряг, почерпка на "Ханска шатра", дегустация на вина във винарната на "Феста холдинг" и посещение на българско село. По тази линия идват основно американци, англичани, финландци. "Много им харесва тук, сравняват Слънчев бряг с Калифорния", коментираха от "Теди кам".
Визовият режим, който сложи бариера пред македонци и сърби, се отрази най-вече на семейните хотели и частните квартири, които разчитат 90 на сто на тези туристи. Това не бе изгодно за хотелиерите, но отвори повече възможности за българите.
Много от собствениците, които започнаха с по-високи цени в началото на сезона, се видяха принудени да ги свалят, като реагират на пазарната ситуация. "Такива хотелиери може и да не са спечелили, колкото миналата година, но за загуби не може да става въпрос", смята изпълнителната директорка на "Слънчев бряг" АД Малина Бакалова.
"Никой не казва, че мобилните оператори фалират, защото намалят промоционално цените", заяви Стратиева.

Българите
По предложение на председателя на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова курортите трябваше да свалят цените за българи. На това реагираха от Съюза на собствениците в "Слънчев бряг", тъй като и в най-активния сезон българите можеха да почиват в зона Запад на курорта при цена на нощувките до 12 евро на човек за една нощ. "Подобна цена не се предлага дори в къмпингите на юг от Бургас", коментира председателката на съюза Елена Иванова.
Към това тя посочи и специалните пакетни цени за българи, когато почиват повече от една седмица, а също и безплатните нощувки за децата до 12 години и 50 на сто, ако са по-големи. Според нея част от хотелите са работили под себестойността на услугите, които предлагат, а ниските цени се отразяват на качеството.
Собствениците на хотели очакват от идната година все повече българи да се насочват за отдих към родното Черноморие.
Друга тенденция е да се увеличава броят на туристите, които съчетават лятната отпуска с лечебни процедури и профилактика. Инвеститори, хотелиери и туроператори смятат, че интересът към медицинския туризъм постоянно ще расте, което може да доведе и повече платежноспособни клиенти.
Проблемите
Туроператорите считат, че интересът на България и през следващия сезон ще се запази и са оптимисти, че специалистите в бранша ще могат да се справят с проблемите. Но те не са малко.
За Южното Черноморие това са недостатъчната база на летището и двулентовият път от аеропорта до Слънчев бряг, който и това лято доведе до задръствания на автобусите с часове. През това време, докато чакат в автобусите и колите, туристите наблюдават многобройните "депа" от боклуци около главния път.
В курортите в проблем се превръщат липсата на детски площадки, зелени площи, места за разходки и развлечение. Всички площи за озеленяване, които бяха предадени на хотелите, се застроиха. Тротоарите са заети от многобройни капанчета и сергии. Улиците и алеите и без това са тесни, за да се движат и хора по тях. Единственото свободно място за децата е плажа. Точно тези причини доведоха до намаляване на броя на семействата и пенсионерите, предпочели българското Черноморие, за сметка на младежите, които не са от най-платежоспособните туристи.
Крещящ проблем във всички сектори на туризма са кадрите. "Обсъждаме от Кишинев да ни изпратят за следващото лято бесарабски българи, но още не е решен проблемът с работните визи", сподели Ваня Райкова от "Теди кам". Бесарабите говорят малко старомоден български език, но ползват и английски език, тъй като обслужват кораби в Одеса.

Бургас - разпределителният център

Бургас отдавна се ползва като разпределителен център за туристите по Южното Черноморие и все повече ще се оформя като такъв. Тук са най-големите транспортни терминали - аеро-, авто- и жп гари, а предстои изграждането и на морска.
След около 10-годишни настоявания от страна на туристическите организации, общинската администрация счете, че най-подходящото място за откриване на Туристически информационен център, е подлезът към операта. Този подлез е известен на хората, които ползват автобусната спирка на улица "Христо Ботев", но той е трудно откриваем за туристите. Центърът действа от няколко месеца, но без компютри и телефони и още не е официално открит.
Нищо, че сезонът свърши. Всъщност община Бургас вероятно е единствената, която никога не е правила официално откриване и закриване на туристическия сезон със съответните анализи за него.
Но Бургас определено е туристически център. Туристите, които почиват по Южното Черноморие, а те са в пъти повече от всички останали туристи, които посещават България, слизат на летището в квартал Сарафово. От него, Бургас и Сарафово е първото им впечатление за България.
Много от туроператорите предлагат шопингтурове в областния център за почиващите в съседните курорти. Автобусите с туристи спират в Бургас до гимназия "Г.С.Раковски" и хората започват да се бутат около колите до площад "Тройката" и да разглеждат града, без да могат да се информират.
Или слизат на автогарата или жп гарата и първо го посрещат циганите, които предлагат обмяна на валута или други услуги.
Тук е мястото на Информационен център. Трябва да има един основен, като мястото му е до транспортните възли и други информационни пунктове в града и останалите селища и общини, които да бъдат свързани денонощно с информационна мрежа помежду си.
В тази връзка Бургаска регионална туристическа асоциация е разработила проектно предложение /което е представено пред МРРБ и е одобрено на първа фаза/ за изграждане на концепция за маркетингова стратегия в областта на туризма на Югоизточен планов регион и реализирането й, каза председателката на асоциацията Соня Енилова.

Изводите

Последните няколко години в българския туризъм, особено по крайбрежието, бяха под знака на строителството - това е видно за всички. То доведе до огромно увеличаване на легловата база, а тя - до много туристи и малко приходи.
Това веднага трябва да доведе до спешни мерки за следващите сезони. С това са съгласни повечето от заетите в бранша специалисти. Мерките трябва да се вземат веднага, за да бъде почувстван ефектът от тях до пет години.
"Трябва отсега да се вземе решение какво да се прави с тази гъсто застроена база и къде да се открият целевите групи, които биха я ползвали - виетнамци, японци? Вероятно трябва да се проучат и бившите съветски републики? Трябва да се диференцират туристическите пазари", категорична е Соня Енилова.
Има специалисти, които са на противоположното становище. "Такъв опит вече съществува в една друга известна туристическа дестинация - Палма де Майорка, където в аналогична ситуация се пристъпва към събаряне на хотели. Дори това да е крайна мярка, налага се тя да се предприеме. В противен случай хотели ще стоят празни, а крайният и неизбежен изход е фалит", смята собственичката на "Елит тур" ООД Светла Панайотова.
Според нея, тъй като в категоризацията на хотелите съществуват изисквания за паркоместа, отстояние от хотел до хотел, но има пропуски, те следва да бъдат отстранени - или да се промени категорията, или да се съборят съседни обекти.
В противен случай европейският ни облик в областта на туризма ще се заключава в това, че ще предлагаме туристически услуги на ниски цени на социалнослаби и на тези, които идват от ЕС със средства от пенсионните фондове. Според една част от туроператорите и това е шанс за бизнес и не бива да се пренебрегват и тези възможности.
Другият ни шанс е във вътрешността - тилът на Черноморието, който обаче ще бъде развит след 10 години. За да се предложи самостоятелен или комбиниран туристически продукт, трябва първо да се оправи инфраструктурата, подходът към тези населени места, канализация, водоснабдяване, да се изчисти и промени обликът на селищата, сградите, тротоари, места за поставяне на отпадъци, на входа и на изхода да няма сметища. А това изисква още повече време...

http://www.factor-bs.com/newsSingle.php?article=1648





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |