В новините
 
09.11.2007 22:24   Новината е видяна 4835 пъти
Преди 18 години падна Берлинската стена

    На днешния ден преди 18 години бе съборен един от символите на разделена Европа и Студената война след Втората световна война - Берлинската стена.

Берлинската стена бе част от границата между Федерална република Германия и Германската демократична република от 13 август 1961 до 9 ноември 1989, отделяща Западен Берлин от източната част на града и територията на ГДР.

Става един от най-известните символи на Студената война. При опит да преминат Берлинската стена умират 191 граждани на ГДР, бягащи на Запад.

След Втората световна война Берлин бе поделен между страните-победителки (СССР, САЩ, Великобритания и Франция) на четири окупационни зони.

Източната зона, завзета от съветските войски, впоследствие става столица на Германската демократична република.

В трите западни зони контролът е осъществяван, съответно от, окупационните власти на САЩ, Великобритания и Франция.

Отсътствието на физическа граница между зоните довежда до конфликт и масово преминаване на специалисти и граждани от Източен Берлин във ФРГ.

На 13 август 1961 г. в период на усилено противопоставяне и изостряне на отношенията между СССР и САЩ, започва строителството на стената.

Фактически това е в нарушение на следвоенното споразумение на страните-победителки, съгласно което Великобритания, Съветския съюз, САЩ и Франция имат равни права относно управлението на целия Берлин.

Строителството и преоборудването на стената продължава от 1962 до 1975 година. Напълно построената стена се е състояла от 45 000 бетонни блокове 3.6 на 1.5 метра, със закръглен връх, чиято цел е да затруднява опитите за бягство.

Въпреки това над 5 000 души успяват да избягат на Запад. Най-известните случаи са - масовото бягство по тунел дълъг 149 метра, полет с делтаплан, промушване между прозорците на два съседни апартамента.

Стената става символ на пълния провал на комунистическия режим. На 23 август 1989 година Унгария отменя ограниченията на границата си с Австрия и голям брой бежанци от ГДР се възползват от това.

През септември 1989 година лидерът на ГДР Ерих Хонекер подава оставка. На 9 ноември министър-председателят на правителството на Източна Германия Гюнтер Шабовски обявява отмяната на ограниченията за излизане от Германската демократична република.

Голямо множество от източни берлинчани нахлуват в Западен Берлин. Започва демонтажът на стената от гражданството и нейното разрушаване.

http://world.actualno.com/news_133362.html





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |