В новините
 
14.11.2007 06:04   Новината е видяна 4603 пъти
Незапомнена екологична катастрофа грози Черно море

България има готовност да реагира, ако петролният разлив дойде към наши териториални води, увериха от Морската администрация

Черноморският регион е заплашен от незапомнена екологична катастрофа, след като вчера в Керченския проток потънаха четири товарни кораба, а други шест бяха повредени от силна буря. В морето се излаяха над 1000 т петрол и близо 7000 т сяра.

Директорът на Морската администрация във Варна кап. Богдан Богданов разпореди да се следи за нефтени разливи и ако Черноморското ни крайбрежие бъде застрашено, своевременно да се реагира за предотвратяване на замърсяване.

"За съжаление разполагаме само с четири нефтосъбирача, които са малки и могат да действат при един-два бала вълнение в акваторията на пристанище Варна. Има обаче необходимото количество химически вещества, които се използват за почистване на нефтени петна в морето", поясни кап. Богданов, цитиран от БНР.

България има готовност да реагира бързо, ако постъпят данни, че огромният нефтен разлив в Керченския пролив се движи към българските териториални води, заяви i и.д. директорът на Гражданската защита във Варна инж. Андрей Марков.

По думите му от изключително значение е каква ще бъде реакцията на властите в Азовско море за предотвратяване на допълнително усложняване на ситуацията.

Спасени са 35 членове на екипажите на пострадалите вчера кораби. Три тела, носещи спасителни жилетки, бяха открити на брега близо до Керченския проток, съобщиха руските агенции. Други пет моряци все още се издирват.

26 спасителни кораба и три хеликоптера на руското министерство на извънредните ситуации са ангажирани в операцията. Представители на гранични войски претърсват бреговата линия, в случай че моряците са оцелели.

Няма данни за пострадали български кораби или претърпели корабокрушение наши моряци, съобщиха от Изпълнителна агенция "Морска администрация".

Наши кораби изпълняват често курсове в района за превоз на въглища от украинското пристанище Мариупол към България, каза заяви шефът на агенцията кап. Александър Първанов.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |