В новините
 
16.11.2007 05:03   Новината е видяна 6840 пъти
28 дела по оспорване на местните избори в Административен съд-Бургас

28 дела са образувани в Административен съд-Бургас по жалби за оспорване на резултатите от местните избори, съобщи председателят на съда Атанас Вълков.

Обжалвани са изборите за общински съветници в Бургас, Айтос, Несебър и Созопол, а за кметове на общини – в Бургас, Малко Търново, Айтос, Приморско и Созопол. Резултатите от вота за кметове на кметства са оспорвани в общо 26 села.

Две са жалбите за оспорване на изборите на кмет на Бургас за първия тур, подадени от братята Ивайло и Георги Дражеви. По тях е образувано едно дело, което вече е прекратено. Постоянна е практиката на Върховния административен съд, че е недопустимо да се обжалват решенията на първи тур – те са подготвителни актове към същинското решение, което е на балотажа. Същите жалбоподатели обаче са обжалвали и втория тур, така че техните амбиции не са прекършени, заяви Атанас Вълков. Има и една оттеглена жалба от Тома Гънев за оспорване на общински съветници в Бургас.

Административният съд може да направи по тези дела само две неща – или да отхвърли жалбите, или да обяви избора за недействителен. 

Второто означава нови избори.

Съдът не може и няма да каже кой да бъде кмет или колко общински съветници от дадена политическа сила да влязат в местния парламент. Магистратите имат правомощия да кажат само колко обществени пороци има в изборния процес, за да трябва да се проведат нови избори, категоричен бе Вълков.

Преценката относно законността на решенията на Общинските избирателни комисии е изключително усложнена. Ако трябва да се броят бюлетини за дадено село, това може лесно да се направи, тъй като гласовете са малко. Когато обаче става въпрос за Бургас, нещата са много по-сложни. Жалбоподателите искат преброяване на гласовете в 100 избирателни секции от общо 281. Това са между

40 и 50 хиляди гласа, което е непосилна задача за съдията.
Естеството на акта, който се оспорва, е такова, че съдът не проверява служебно целия изборен процес. Той извършва проверка само на конкретните оплаквания, които са направили жалбоподателите. Иначе всеки участник във вота си има застъпници, които трябва да констатират на място нарушенията в секциите, а не след това съдът да брои всички бюлетини, коментира Атанас Вълков.

“Избирателните комисии констатират волята на избирателите и поради тази причина съдът не може да се превърне в трети тур на изборите”, подчерта председателят на административния съд.

Вълков съобщи, че бюлетините се броят вече трети ден, като досега са преброени гласовете в около

25 от общо 100-те обжалвани секции.

Чак когато приключат делата обаче ще може да се кажи какви нарушения са констатирани при повторното преброяване. Но впечатлението, което се създава от недоволството, породено от жалбите, е предимно за степента и броя на недействителните бюлетини.

Относно оспорването на изборите за кметове в Созопол и Малко Търново, където разликите в гласовете е много малка, Вълков сподели, че възражениета са най-вече за купуване на гласове. Това обаче се доказва много трудно, а за да може съдът да приеме, че има купуване на гласове, трябва да има влязла в сила присъда.

“Административният съд не може да каже, че има купуване на гласове, ако няма такава присъда и никой не е наказан и няма обвинителен акт”, каза Атанас Вълков.

Според магистрата, за да има касиране на вота, изборният процес трябва да е

толкова нарушен, че да е опорочен изцяло.

Той даде пример с един от кандидатите за кмет от жалбоподателите, който е получил 98 гласа. “Дали би се получил по-различен за него резултат, ако след 3 или 6 месеца има нови избори”, попита реторично Вълков.

Административният съдия каза още, че на фона на всички 438 жалби в цялата страна, подадени до петък, по брой на образувани дела срещу изборните резултати областта ни е в челните места, но това е в резултат на големия териториален обхват на местния Административен съд, обхващащ 13 общини. Въпреки постъпилите искания

съдът досега не е спрял решение на общинска избирателна комисия.

Максималният срок за разглеждане на делата е три месеца, но този срок включва и обжалването пред Върховния административен съд. Вълков гарантира, че полагат всички усилия делата да приключат възможно най-бързо.

Магистратът съобщи, че засега няма никакви данни за оказван натиск върху съдиите. Той е предупредил всички свои колеги да го информират и при най-малкия опит за натиск спрямо тях, за да се прекрати всякакъв опит за мешателство в работата им. А самият факт, че заседанията са открити за медиите, е висока степен на гаранция за прозрачността при воденето на делата.

Пълният текст
http://www.kompasbg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1613&Itemid=1





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |