В новините
 
25.11.2007 16:31   Новината е видяна 5347 пъти
Под вола теле, нарушения и разни други мисли ни идват в главата

Под вола теле, нарушения и разни други мисли ни идват в главата. Не, не е това, което си мислите - друго е. Информацията по-долу е изнесена официално. Вместо да се заеме съ съществени проблеми - не е ясно кой, но със сигурност е тръгнал да лови гарги по прашка.

Многобройни нарушения в общинския отдел “Жилищна политика” установи първия етап от вътрешната проверка, възложена от кмета на община Бургас Димитър Николов на Костантин Луков – директор на отдел “Обществен ред и сигурност”.
Масово пререждане на хора, които от години са картотекирани за жилище и отговарят на условията е сред най- честото нарушение. Сред вкарването в списъците на челни места са и общински служители.

Сред най- честите нарушения са липсата на протоколи от проверки на специалистите от отдел “Жилищна политика”, за условията, при които живеят подалите документи за общинско жилище граждани. Тази информация е необходима за определяне на групата жилищна нужда и подреждането им в списъка за настаняване и картотекиране. На тази база някои от хората са декларирали, че живеят в мазе например, а в същото време не е изключено да са обитавали големи апартаменти.

Информацията за заетите и свободни жилища, както и списъка за картотекиране са публични и е трябвало да бъдат поставени на видно място в отдела, но това не е било правено.  Детайлната вътрешна проверка ще продължи. Сред нарушителите са и общински служители.

Шефът на отдела “Жилищна политика” Митко Райков е дал общинско жилище на дъщеря си и зет си – Христо Янев. Апартаментът се намира на ул. “Александровска” 115, вх. 3, с квадратура- 64,32 кв. м.- три стаи и кухня. Жилището е дадено със заповед 1245, от 27-07-06 г. за срок от 5 години – до същата дата на 2011 г. В преписката на Янев за кандидатстване за общинско жилище липсват част от задължителните по Наредбата за жилищно настаняване документи. Задължителната данъчна декларация е попълнена след като е била издадена заповед за настаняване.

В списъка за настаняване Христо Янев и дъщерята на Митко Райков – Радослава Янева са вписани като тричленно семейство, а в настанителната заповед – като двучленно. Липсват копия от личните карти, не е написана годината в попълнената декларация, а в книгата за настаняване се е подписал самият Митко Райков, вместо съпругът на дъщеря му Христо Янев.

Янев е изпреварил по настаняване дълъг списък от правоимащи от същата група. В декларацията за доходите му са попълнени данни до юни 2004 ,  вместо до декември 2004. Според справка от ГРАО, дъщерята на Райков е с регистрация в Пловдив от март 2001 до март 2004 г. Според наредбата за жилищно настаняване обаче, гражданите, които не са живяли последователно 6 години в Бургас нямат право да бъдат картотекирани и настанявани в общински жилища.

От дълго време служителите на отдел “Общински имоти” не са извършвали проверки на отдадените жилища – дали се ползват правомерно, както и на регистрираните в първоначалната декларация места за живеене – дали декларарираните факти отговарят на истината. В служба ГРАО дъщерята на Райков е с адресна регистрация в Меден рудник, бл. 460, въпреки че би трябвало да се води на адреса на общинското жилище на ул. Александровска.

През юни 2007 е настъпил развод между Янев и съпругата му, но информацията не е била подадена в отдела, въпреки изискването, което всъщност променя и основанието за даване на общинско жилище. 

Открити са нарушения и в картотекирането на директорът на РУАТОН- а в к-с “Изгрев” Димитър Кадиев. Той е картотекиран като нуждаещ се – ІІІ- та група на 24 януари 2007 г. Попадената от него декларация е през декември и веднага влиза на 10- то място в списъка за жилищно настаняване с решение на комисията, чийто член е и Митко Райков. Кадиев изпреварва картотекирани с години бургазлии.

Установените нарушения са: в подадената от него декларация не е уточнено дали родителите му са оставили наследствен имот, съществува ли такъв, продаден или прехвърлен ли е бил и т.н.
В декларацията на Кадиев е посочено, че живее на площ от 36 кв. м. – кухня и баня на ул.  Мара Гидик 6, ет 5 под наем. Не е извършена проверка за истинността на тези посочени данни. Справка в ГРАО показва различен от подадения в декларацията му адрес -  Славейков бл. 21, вх. 8. Там е регистриран от 20 февруари 2007 г.- месец след като получава ІІІ- та група за жилищно настаняване.  Кадиев продължава да стои в списъка за настаняване,  въпреки, че при промяна на адреса би трябвало да излезе автоматично от там, тъй като вече условията на обитаваната от него жилищна площ са се променили.

В списъка фигурират и други общински служители, чиито документи в момента се проверяват детайлно. Между тях са Петър Атанасов – шофьор,  настанен в резервно жилище през април 2007 г. за 18 месеца, с мотив че строи собствена къща на ул. Хан Крум. Разглежда се и документацията на домакина на общината Наташа Гугушева, която е получила апартамент в к-с “Братя Миладинови”. 

 Едно от най- честите нарушения е, че в списъка за настаняване има хора регистрирани от години, които всяка година са били измествани назад от новорегистрирани, които са подавали декларации и веднага след това са попадали в списъка за настаняване преди другите. Така те неправомерно са изпреварвали хората, които са регистрирани в същите групи, но няколко години преди тях. 

Според промени в Наредбата за настаняване, регистрираните в четвърта група е трябвало да преминават в трета. Това обаче е било изпълнено не за всички, а само за определена част от подалите документи. Има сигнали за хора с изтекли заповеди, които продължават да живеят в общински жилища. Те ще бъдат проверени в близките дни.

Проверява се и случай с настаняването на един човек в к-с “Лазур”, ул. Абоба 9- Георги Иванов Георгиев. Няма документи удостоверяващи, че е живял 6 последователни години в Бургас, няма копие от лична карта, нито адресна регистрация, приложена е епикриза за заболяване, която не представлява официален документ от ТЕЛК,. Георгиев е картотекиран във Втора група нуждаещ се, липсва протокол от комисия за това.  Има документ за регистрация в избено помещение на ул. “Перущица”, като аргумент за необходимостта от общинско жилища, който е издаден в деня на настаняването му в общинското жилище в “Лазур”. Няма приложена от данъчната служба бележка за имотното му състояние. Не е изяснено имотното състояние на родителите му и др.

Съществуват и случаи на договори за пренастаняване, които са били подписани автоматично, без да бъдат извършени каквито и да е проверки или пък подавани необходимия комплект документи.
Това са само част от фактите, изникнали при първоначалната проверка в отдел “Жилищно настаняване”. Тя ще продължи до разясняване на пълната картина с общинските жилища, като периодично ще бъдат оповестявани и други факти на установени нередности. 

От Община Бургас призовават гражданите, които знаят за нередности в отдел “Жилищно настаняване” или които и да е от другите отдели на общината, да подадат по официален път сигнали и жалби, за да бъде извършена проверка.
Според справка на дирекция “Общински имоти”, към 15 ноември 2007 г. община Бургас разполага с 48 свободни общински жилища, 11 – частично свободни, 3- свободни, но негодни за живеене, 7- свободни общински жилища – резервен фонд, 2- свободни оборотни жилища, 872- заети общински жилища, 26- заети – резервен фонд, 24- заети – в процес на съдебни процедури.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |