В новините
 
28.11.2007 05:03   Новината е видяна 5192 пъти
Следизборната битка за местния парламент

Дали купуването на избиратели не премина в купуване на членове на секционни комисии, питат от Новото време


Ще бъдат ли касирани изборите за общински съветници в Бургас? На този въпрос ще даде отговор Бургаският административен съд най-вероятно до края на седмицата. Делото приключи вчера, очаква се решението на магистратите.
Следизборната битка за местния парламент в Бургас разгори страстите в политическите среди в града. В разгара й станаха ясни новите похвати, които заплашват провеждането на честни демократични избори. Надписани гласове, разминаване между реални бюлетини и вписани цифри в протоколите, огромен брой недействителни бюлетини – това констатираха експертите при паралелното преброяване на гласовете. Политическите сили, които атакуваха изборните резултати в съда, задават въпроса – техническа грешка ли са различните резултати, или машинация, целяща подмяна на вота. „На тези избори изглежда стана модерно от купуване на гласове да се купуват членове на комисии“, казаха вчера представителите на Новото време.
Изборите за общински съветници бяха атакувани в съда от Новото време, Движението за социален хуманизъм и братята Ивайло и Георги Дражеви.
Според тях разпределението на мандатите в Общинския съвет следва да е друго, ако бъдат зачетени реалните изборни резултатит.“Какъв е смисълът от избори, ако се решават по този начин? Защо хората да гласуват, след като резултатът се решава от това какво пише някой член на СИК“, каза общинският лидер на Новото време Момчил Момчилов.
  Според него от всички 89 секции, в които бюлетините се броиха отново, няма нито една без нарушения. Проверката на вещите лица е показала, че в тази една трета от комисиите има 19 104 действителни бюлетини и 2 300 недействителни. Според Момчилов, ако тази тенденция се запази и в останалите комисии, това ще са изборите с най-голям процент на недействителния вот досега - 11%. Най- често срещаните нарушения са разлика в броя на действителните гласове, на недействителните, липсващи пликове, липсваща чернова на протоколите, липсващи подписи на членове на комисията, зачертаване и поправяне в протокола. Най-фрапиращи са цифрите от СИК №164, където официално са обявени 290 гласа, а експертизата е установила 197. Освен това според протокола на СИК за листа с №30 има 84 гласа, а вещите лица са открили само 28 гласа, което означава, че са надписани или липсват 56 бюлетини. В същата комисия има разлика от 20 гласа в официалния протокол и при повторното преброяване и за листа №18. Членовете на тази комисия са отбелязали 298 действителни бюлетини, а експертите са открили само 215. Подобни драстични нарушения са открити най-малко в 12 протокола. Момчилов заяви още, че след преброяването им в съда чувалите с бюлетините са занесени обратно в общината, затворени само с тиксо. Според него това е предпоставка вече проверените материали от изборите отново да се променят, тъй като до тях имат достъп много хора и те не са запечатани. Лидерът на "Новото време" смята, че резултатът от повторното преброяване на бюлетините означава, че вотът на бургазлии е подменен и ако се преброят всички изборни книжа, резултатът от изборите за местна власт ще е различен и в Общинския съвет ще влязат други партии и други лица.
Друг участник в изборите – футболният бос Ивайло Дражев, който беше кандидат за кмет и съветник, ще поиска отвод на състава на Бургаския административен съд. Молбата за отвода ще бъде входирана във Върховния административен съд. "Административният съд в Бургас е предубеден. Това е подигравка с нас, след като доказахме, че изборният процес е опорочен", заяви Ивайло Дражев след заседанието днес. Той ще поиска изборното дело да се гледа от друг административен съд в България.
Според лидера на Движението за социален хуманизъм Ивайло Зартов решението на съда ще покаже дали е безпристрастна съдебната власт. Според него трябва да бъдат отворени чувалите с бюлетините и в останалите 192 секции в Бургас.
Бургаският административен съд не допусна искането за представяне на нови доказателства по иска на жалбоподателите, тъй като според съда от досега приложените доказателства е видно, че няма съществени нарушения на изборния процес. Съдът изслуша и прие техническата експертиза на вещите лица, според която преброените бюлетини от 89 секции, което е около една трета от всички, допуснати нарушения, не биха променили разпределението в новия Общински съвет в Бургас.

Пълният текст:
http://factor-bs.com/newsSingle.php?article=1802

 

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |