В новините
 
10.12.2007 20:55   Новината е видяна 5493 пъти
Цената на един общински съветник

Пътят към Общинския съвет на всеки от кандидатите за власт е струвал от 500 до 5000 лева, според декларираните от тях суми, изхарчени по време на предизборната кампания. Съветниците бяха длъжни в 1-месечен срок да подадат декларации за личните си разходи в битката за местния парламент, като нямат право да надвишават сумата от 5000 лева. Оказва се обаче, че не само че част от тях не са подали задължителния документ, но и мнозина местни парламентаристи никак не са съгласни да съобщят цифрите. Към това се добавя и фактът, че няма и орган, който да контролира спазен ли е законът при подаването и попълването на данните, нито пък такъв, който да наказва при нарушение. „В Закона за местните избори е записано, че има санкции, като най-строгата мярка е дори прекратяване на правомощията на общински съветник, а в същото време не е ясно кой е органът, който проверява и преценява това“, коментираха юристи. В бургаския Общински съвет декларациите стоят събрани в папка, която ще бъде съхранена в архив, в случай че някоя институция се позаинтересува от съдържанието й, съобщиха съветници. Запознати с материята твърдят, че при преглед на много от подадените документи ще бъдат забелязани редица абсурди и че реално това е една куха процедура, от която няма последствия. По време на предния мандат папката бе събрана и прилежно стоеше в архив.

      Сега част от общинските съветници дори не знаеха за това, че са длъжни да се отчетат. Макар че срокът за попълването на документите вече изтече на 27 ноември, общинският съветник от БСДП Венцеслав Чамурджиев не можа да отговори дали е попълвал някакви цифри. „Не мога да кажа, питайте отговорника“, каза бизнесменът. На въпроса колко пари е струвала кампанията на всеки един от тримата общински съветници от партията, която представлява Чамурджиев и лично неговата, той отговори: „Не си спомням. Задайте си писмено въпросите“. Голяма част от лявото и дясно политическо пространство също се стресна от допитването на „Черноморски фар“ и казаха, че днес ще побързат да оставят декларациите си в канцеларията на съвета.

      Други съветници са отчели цифри, които са далеч под видимата за широката общественост сума за цена на предизборната кампания. Те не са записали конкретни цифри, тъй като кампанията им е била поета основно от политическата партия, която представляват, и не са дали свои собствени средства. Най-твърди и конкретни са представителите на СДС, БСП и „Атака”. Техните хора не са похарчили и лев собствени пари, затова и нямат какво да декларират.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |