В новините
 
14.12.2007 17:01   Новината е видяна 6275 пъти
Древни цивилизации в центъра на Бургас

Най-старият кръст у нас от X-ти век част от експозицията

Как траките са гадаели с вино, какви са били надгробните им паметници и какво представлява най-старият средновековен християнски паметник, открит у нас. Това са част от тайните на древните цивилизации, които оживяват на открито на централна улица в Бургас. Десетки находки от разкопки в региона са оформени в експозицията "Бургас - кръстопът на древни цивилизации" и разширяват по оригинален начин пространството на Археологическия музей.
Изложбата е изработена по проект на програма "Красива България" и бе открита в навечерието на Никулден. "Опитахме се да съчетаем древното минало на Бургас с периода на превръщането му в град и да покажем откъде е тръгнало развитието му", обобщи идеята за експозицията директорката на Регионален музей - Бургас Цоня Дражева.
Така, около възстановения насип на добре познатите на бургазлии тракийска могила и долмен от XII - VI век пр. Хр., са намерили място и саркофаг от II век, колони, капители и други интересни археологически открития. Част от експозицията е и стена с надгробни плочи от Възраждането, както и най-старият кръст, открит у нас, датиран от Х век.
Компания им правят камъни, образувани при изригването на подводен вулкан и открити при находище край гр. Българово през 60-те години на миналия век. Те символизират култа на траките към скалата и използването й в необлагороден вид.    

Пълният текст:
http://factor-bs.com/newsSingle.php?article=1973





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |