В новините
 
19.12.2007 03:11   Новината е видяна 3904 пъти
Маруся Любчева: Включването на пилотния проект за мониторинг на Черноморския регион в бюджета на ЕС за 2008 г. свидетелства за значимостта на този район за развитието на ЕС

Европейският парламент гласува на 13 декември бюджета на ЕС за 2008 г. като сред одобрените изменения е и предложението, внесено от членът на ЕП от Групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Маруся Любчева.
Приемането на предложението за пилотен проект за "Мониторинг на околната среда в Черноморския регион и Обща европейска рамкова програма за развитие на Черноморския регион" на обща стойност 1 млн. евро в гласувания бюджет на ЕС за 2008 г. е свидетелство за значението на Черноморския регион за развитието на ЕС и необходимостта от мерки за гарантиране на сигурността и устойчивото развитие на региона. Това заяви вносителката на предложението Маруся Любчева, член на Европейския парламент от Групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС).
Предлаганите в проекта действия са насочени към необходимостта от мониторинг и контрол на околната среда в Черноморския регион поради високата степен на интензифициране на стопанската и промишлена дейност в този регион, създаващо заплахи и рискове, които могат да имат сериозни последствия за околната среда. Като област с голямо геостратегическо значение, през чиято територия интензивно се транспортират енергийни ресурси, Черноморският регион има необходимост от сериозни проактивни мерки за предотвратяване на замърсяването, намаляване на рисковете за околната среда и осигуряване на устойчиво развитие.
Проектът предвижда да даде основа за изследвания и да проучи замърсяването на морската среда и околната среда по бреговата ивица, както и да съдейства за разработване на нови технологии за опазване на околната среда и почистване на замърсяване в извънредни ситуации. Сред заложените цели е и да се проектира и въведе интегрирана система за мониторинг на морската среда и бреговата ивица в региона, както и установяването на мрежа от съоръжения за динамично дистанционно наблюдение на системата "море -брегова ивица - река". съпътстващо постигането на тези цели, пилотния проект предвижда и да обучава кадри и подготвя персонал за същинското изпълнение на дейности, свързани с мониторинга.
Предложението за изменение на бюджет 2008 г. на евродепутата Маруся Любчева,беше внесено на 12 септември и беше подкрепено от Групата на ПЕС, след което премина успешно всички етапи на бюджетните процедури, като в хода на вземане на решение първоначално предложената стойност от 1,5 млн. евро бе редуцирана от Комисията по бюджети на 1 млн. евро.
Също по предложение на Маруся Любчева в периода 17-20 март делегация на Комисията по международна търговия ще посети България. В срещи и форуми в Бургас и София с представители на национални, регионални и местни власти, НПО и граждани ще бъдат обсаждани теми от политиката на ЕС за развитие на Черноморския регион.
"Важно е да отбележим нарасналото внимание от страна на ЕС към Черноморския регион след присъединяването на България и Румъния. Регионалното черноморско сътрудничество сред въпросите от първостепенно значение в дневния ред на външната политика на Съюза. Комисията по външни работи разработи доклад за нов регионален подход към Черно море, който е в процес на обсъждане в ЕП и е предвиден за гласуване в пленарна зала 16 януари 2008 г.", каза Маруся Любчева.

http://www.bspbourgas.org

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |