В новините
 
11.01.2008 18:34   Новината е видяна 3388 пъти
Веселина Илиева е новият главен архитект

 

Избраха я между трима канидадти. Илиева получила най-много точки
От Съюза на архитектите също присъстваха на интервюто с тримата претенденти, но видимо не одобряваха експозето на Илиева.
Арх. Веселина Петкова-Илиева е новият главен архитект на община Бургас. Късно вчера тя бе избрана на поста, след като бе проведен и устен конкурс. Арх. Илиева, която е работила в община Бургас, е събрала най-много точки от комплексната оценка на комисията, защити избора й зам.-кметът Костадин Марков, който бе председател на комисията по избора.
Зам.-министърът на регионалното развитие  Савин Ковачев,  светила в архитектурата като Весела Троева, Михаил Виделов, Камен  Тихолов-преподаватели от Университета по архитектура, строителство и геодезия   пристигнаха в Бургас, за да изпитват кандидатите за поста главен архитект на общината. Вчера бе вторият етап от конкурса, като на първия журито оценяваше концепциите на кандидатите. Общо шестима подадоха документи, като журито допусна до втория кръг трима. Архитект Весела Илиева- Петрова, Никола Ликоманов и Десислава Евгениева устно защитаваха   концепциите си и бяха  интервюирани.
Според арх. Весела Илиева, градът се нуждае спешно от Общ устройствен план, като може да бъдат направени дори два - един за града и друг за общината. В момента Бургас е без действащ ОУП, като тече процедура по изготвянето на нов.  Необходимо е общината да направи  карта на асфалтовите бази, кариери и минни галерии, като тези неизползвани съоръжения пречат на инвестиционните намерения. Туризмът и зелената система трябва да са приоритетни за общината, а  подробните устройствени планове на отделните селища да не се променят  за срок от пет години, смята арх. Илиева. Да бъде предложена общинска наредба за строителството на паркинги и гаражи и създаден фонд, в който строителните предприемачи да заделят средства за тези съоръжения, предлага още  арх. Илиева.
Транспортът и паркирането е   основен проблем на града и според втория кандидат Никола Ликоманов. Той вижда алтернатива в придвижването чрез надземен жп транспорт. Според концепцията на Ликоманов  северната част на града е предвидена за промишлени зони, а в южната ще бъдат разположени жилищните зони. В района  на Морската градина може да се направи подземен паркинг на няколко нива, а около пристанището да  бъдат разположени бизнес  зоните. Ликоманов бе един от авторите на идейната концепция на проекта “Супер Бургас”, който предвижда отваряне на Бургас към морето.
Бъдещият Бургас да бъде разпределен на зони,  като се изнесат извън него всички производства е тезата на третия кандидат Десислава Евгениева.
Как виждат бъдещето на незаконното селище Ченгене скеле, какви са алтернативите за градски транспорт, както и как да се развиват  курортните зони Кьошето,  Крайморие, Сарафово поискаха да разберат препитващите. 
Конкурсът за главен архитект разбуни гилдията в града. В открито писмо до кмета чрез вестник  “Черноморски фар” от Съюза на архитектите поискаха техен представител да бъде включен в комисията по избора.  В отворено писмо, адресирано до кмета и до вестник “Черноморски фар”, председателят на Управителния съвет Спиридон Ганев заяви, че съюзът подкрепя конкурсното начало в избора на главен архитект и  членовете му са  доволни от  това, че светила в архитектурата препитват кандидатите, но настояват за свой човек в комисията, който да изрази мнението на съсловната организация.  Идеята на общината бе в комисията да не влизат представители на бургаските архитекти, за да няма конфликт на интереси при оценяването, както и пристрастност към определени кандидати.
От съюза настояваха още платформите за бъдещото градоустройство на Бургас да преминат през обществена дискусия.

Пълният текст:
http://www.factor-bs.com/newsSingle.php?article=2134

Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
Мебели Бургас | namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |