В новините
 
31.01.2008 06:15   Новината е видяна 6482 пъти
За да останат дюните в България...

Виси на косъм,  изтича като пясък....
Каквото и сравнение да използваме за продължаващия тероризъм срещу  природата на България - все ще е вярно. Но  ще и помогнем ли с това? 


Дойде време да кажем сбогом и на дюните на българското Черноморие. 
Поводът  за тъжната  констатация е намерението да се посегне този път   върху дюните на „Оазис” край с. Лозенец. В национален вестник за малки обяви,  раздел „Разни”, скромно се гуши „инвестиционно намерение на АСПИ ГРУП  -за промяна на руслото на  малката река „Потурнашка”.  След като процедурата  бъде спазена и съобщението „мине като в пустиня”,  а местните власти пропуснат да забележат, че става дума за защитена  територия,  идва ред на бодрия инвеститор да  изгребе една от  най - внушителните дюни в този доскорошен оазис на  природата.

Преди година  министърът на околната среда Дж. Чакъров  изненадващо се обяви  против отдаването на концесия на 16 плажа и къмпинга  по Черноморието, тъй като  попадат в защитени територии и трябва да бъдат опазени: „Отдаването на концесия на морските плажове може да създаде предпоставки за навлизане на много хора в границите на защитените територии, което би довело до силен антропогенен натиск върху тях, до увреждане на  местообитания на редица редки и застрашени от изчезване растения" . От   екоминистерството тогава подчертаха,  че голяма част от площите на тези плажове е заета от дюни, които вече са сериозно увредени и разрушени. В списъка на тези защитени  територии е  плажът  на къмпинг „Оазис”.
Но нито  от  министерството, нито от областната инспекция по околна среда или местната власт,  има  реакция срещу  публикуваното „инвестиционно намерение” на  АСПИ Груп  да унижтожи  дюните в защитена територия. 

А това не е първо нарушение на законодателството, извършвано от   собствениците на пловдивската строителна фирма - Петко и Владимир Кисьови.  Преди време кметът на Варна  наложи  глоба в размер на 32 000 лева за незаконно отсичане на 30 дървета от вида морски и черен бор  при строителството на хотелски комплекс ‘Бендита’на другата  фирма на  братята – „ Аспитур”.
„Инвестиционното намерение” за унижтожаването на дюните на „Оазис” е очевиден  рецидив в поведението на предприемачите,  за които българската природа  и законодателство са незначителни подробности в процеса на забогатяване.  Глобата явно не ги плаши – тя  ще се покрие от продажбата само няколко метра застроена площ в  бъдещия комплекс от 150  апартамента. И ще стане същото като с дюните на Слънчев бряг, изгребването на  пясъка на „Алепу” и Крапец  ...  всички ще са  загрижени, но дюните няма да ги има. А уникалността на българската природа ще е  изтекла като пясък....
Може ли да ги  уплаши  обществената нетърпимост, така че да спазят  някакво приличие?
Изпращаме ви  може би последните снимки на дюните на Оазис. Нека да опитаме да ги опазим като обърнем вниманието на обществеността и институциите. 
 За да останат дюните в България...

Infotourism.NET





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |