В новините
 
13.04.2008 17:20   Новината е видяна 4781 пъти
На извънредна пресконференция министърът на вътрешните работи Румен Петков официално обяви, че подава оставка, предаде репортер на БГНЕС.

Днес след обяд Румен Петков подаде оставка. Вчера абонатите на "Капитал" получиха като приложение Онази Стенограма.

Решението му дойде два дни след гласуването на вота на недоверие към правителството, което оцеля отново и седмици след разразилия се огромен скандал в МВР. Петков беше категоричен, че решението му не е израз на слабост или на поддаване на натиск, в чиято основа са клеветата и интригата, а е израз на стремеж за повече държава и държавност. "Нося отговорност за определени кадрови решения в МВР, които днес са факт за всички, с които предложения съм подвел и държавното ръководство", призна Петков. "Не предадох никого от системата. В живота си не съм предавал нито човек, нито кауза. За съжаление, има немалко случаи, в които аз самият съм бил предаван", изтъкна Петков.
Минути преди изявлението на Петков премиерът Сергей Станишев обяви, че ще приеме оставката му и определи постъпката на вътрешния министър като "закономерна, логична и достойна". Станишев уточни, че вече има кандидатури за поста на министър на вътрешните работи, без да спомене конкретни имена. Лидерът на ДПС Ахмед Доган оцени пред БГНЕС оставката на вътрешния министър като достойна и посочи, че така се ускорява самият ремонт на кабинета. "Но оставката му не решава проблемите на МВР", отбеляза Доган. Според него е необходима радикална реформа и той се надява следващите дни да има информация за това. Оставката на министъра на вътрешните работи Румен Петков е достоен ход, който е присъщ на европейската политика, заяви за БГНЕС Минчо Спасов от НДСВ, който е и председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. На въпрос дали решението на Петков да се оттегли е закъсняло, Спасов каза: “Обществените очаквания бяха това да се случи по-рано”. От опозицията се обединиха в мненията си, че оставката на министъра е твърде закъсняла. Атанас Атанасов от ДСБ заяви, че всъщност решението е на премиера Сергей Станишев, който е бил принуден да го вземе след обществения натиск. Лидерът на Атака Волен Сидеров пък посочи, че оставката на Петков не е достатъчна и той трябва да бъде задържан и разследван за връзки с подземния свят. Според него с оттеглянето на Петков Станишев затвърждава своите позиции в БСП и премиерът не трябва да бъде подценяван.
"Европейската комисия няма практика да коментира вътрешни събития в страните членки на Европейския съюз, включително различни оставки, и като правило отказва коментар в такива случаи". Това каза говорителят на ЕК Марк Грей по повод оставката на Румен Петков. Според Грей това е "вътрешен проблем за българското правителство". Световните агенции веднага разпространиха новината и подчертаха, че от известно време вътрешното министерство се тресе от корупционни скандали. БГНЕС припомня, че кризата в МВР продължи около два месеца. Тя започна с публикуването в медиите на справки от записани разговори между висши служители на МВР и представители на сенчестия бизнес. През това време се стигна до ареста на заместник-директора на ГДБОП Иван Иванов и за кратко на бившия главен секретар на МВР Илия Илиев. Преди оставката на Петков в дълъг отпуск излезе и сегашният главен секретар на МВР Валентин Петров. /БГНЕС

Румен Петков - биография
Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 година в Плевен. Женен, баща на двама сина.
Учи в Математическата гимназия в града. Висшето си образование завършва във факултет “Математика” в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Специализира в Икономическия институт в Свищов.
Занимава се активно с политика от 1991 г. В периода 1995-1999 г. е кмет на Плевен. През 1999 г. става секретар по коалиционната политика на БСП. От 2001 г. е заместник-председател на Висшия съвет на партията, от 2005 г. - министър на вътрешните работи.
Румен Петков е председател на Националния предизборен център на левицата по време на три поредни кампании - за избор на президент, местни органи за самоуправление и парламент. Депутат в 39-то и 40-то Народно събрание.
В периода 1995 - 1999 година той е кмет на Плевен. През 1999 г. става секретар по коалиционната политика на БСП. От 2001 г. е заместник-председател на Висшия съвет на партията. Председател e на Националния предизборен център на левицата по време на три поредни кампании - за избор на президент, местни органи за самоуправление и парламент. Депутат в 39-oто Народно събрание. На парламентарните избори през 2005 г. се явява като кандидат на “ Коалиция България” за 15-и избирателен район – Плевен. Влиза в състава на 40-о НС. От август 2005 г. е избран за Министър на вътрешните работи.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |