В новините
 
15.04.2008 06:18   Новината е видяна 4120 пъти
Осъждане на репресиите в Тибет

Европейският парламент прие с 580 гласа "за", 24 "против" и 45 "въздържали се", Резолюция относно положението в Тибет. В нея се осъждат репресиите на китайските органи на реда, призовава се за създаване на независима анкетна комисия под егидата на ООН, както и за обща европейска позиция относно присъствието на европейските лидери на церемонията по откриването на Олимпийските игри през август.

 

Осъждане на бруталните репресии

 

В Резолюцията на ЕП остро се осъждат бруталните репресии от страна на органите на реда, както и всякакви актове на насилие. Отправя се призив за диалог и мирно разрешение на проблема при спазване правата на човека.

 

По-нататък в резолюцията се изразява солидарност с тибетското население и се отправя призив за незабавното освобождаване на задържаните мирно протестиращи лица, които са осъществили своето законно право на свободно изразяване.

 

Депутатите призовават за създаването на независима комисия под егидата на ООН, която да разследва скорошните размирици и последвалите репресии в Тибет.

 

ЕП призовава за общоевропейска позиция

 

По ключовия въпрос за това какъв трябва да бъде отговорът на ЕС, депутатите призовават настоящото председателство на ЕС да положи усилия, за да намери обща позиция по отношение на присъствието на европейските лидери на церемонията по откриването на Олимпийските игри през август. Съществува възможност те да не присъстват на събитието, ако междувременно не се поднови диалогът между китайските власти и Далай Лама.

 

Депутатите повтарят своето искане към Съвета да се назначи "специален пратеник на Европейския съюз" по тибетските въпроси.

 

Спиране на цензурата и освобождаване на задържаните журналисти

 

Депутатите настояват Китай да осигури достъп до Тибет на международната преса и дипломатите, и особено на представителите на ЕС, незабавно да спре цензурирането и блокирането на информация, както и да освободи всички журналисти и интернет потребители, които са задържани за това, че са упражнявали тяхното право на информация.

 

Подкрепа за позицията на Далай Лама за автономия на Тибет

 

ЕП приветства призива на Далай Лама за мирни протести с цел постигане на културна и политическа автономия и религиозна свобода, като в същото време депутатите подкрепят териториалната цялост на Китай.

 

Резолюцията беше приета на 10-ти април, след като ЕП проведе дебат по темата на 26-ти март 2008 г. По време на дебата председателят на Европейския парламент Hans-Gert Pöttering заяви:

 

"Всеки отговорен политик трябва да се запита дали ще участва в откриването на Олимпийските игри, в случай, че китайското правителство не положи усилия за диалог и помирение".

 

След това той подчерта, че "ние изразяваме нашата солидарност с Далай Лама" и че "не бива да допускаме Далай Лама да бъде свързан с тероризма". "Затова се обръщам към отговорните власти в Пекин да започнат преговори с Далай Лама и при зачитане на териториалната цялост на Китай да намерят решение, което зачита и гарантира културната и религиозна идентичност на тибетския народ", каза в заключение председателят на ЕП.

 

Пленарна сесия на Европейския парламент - Брюксел, 9 - 10 април 2008 г.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |