В новините
 
15.04.2008 06:35   Новината е видяна 4235 пъти
ВУЗ ще прави университетска болница в Бургас

Златаров”. На мястото на този паркинг трябва да бъде издигната бъдещата университетска болница

Спонсор е готов да финансира построяването на университетска болница в Бургас, заяви вчера проф. дхн Петко Петков, ректор на най-старото бургаско висше училище “Проф. д-р Асен Златаров”. На среща със зам.-министъра на образованието и науката Ваня Добрева той поиска МОН да помогне в реализацията на редица дългосрочни проекти за развитието на университета. С привличането на чуждестранни студенти, главно от Турция и построяването на спортна зала, болницата е сред главните приоритети на академичното ръководство.
“От големите български градове само Бургас е без университетска болница. Една такава структура без съмнение ще повиши качеството на здравното обслужване в цялата област, което сега е такова, че не искам да го коментирам...”, посочи проф. Петков. Според него бъдеща университетска болница ще даде възможност за професионално развитие на способните лекари. В момента те са принудени да специализират извън Бургас и много често не се връщат обратно, за да работят тук. Отделно здравното заведение ще бъде базово за учебната и професионална подготовка на студентите – бъдещи специалисти по здравни грижи, които се обучават в университета и Медицинския колеж към него.
Като най-голям проблем в реализацията на замисленото ректорското ръководство вижда в статута на отделения за целта терен. На теория Университет “Проф. д-р Ас. Златаров” разполага в централния си кампус с 350 декара. Всички те, обаче, са публична държавна собственост и на практика не подлежат на продажба или отдаване под наем.
Висшето училище ще направи постъпки пред Министерския съвет, респективно Министерството на регионалното развитие и благоустройството, собствеността върху пет декара, където в момента е разположен паркинг, да бъде преобразувана в частна държавна. Болницата ще бъде построена именно там, а спонсорът вече се е ангажирал документално пред Академичния съвет на университета да прехвърли безвъзмездно половината от собствеността на висшето училище.
“Има готов проект, има ясно заявено намерение, но в момента каквото и да бъде построено тук, заради статута на земята то става автоматично държавна собственост”, поясни ректорът.
Въпросният спонсор на проекта е инж. Семир Абумелих, съсобственик и управител на медицински център “Света София”, научи “Черноморски фар” от осведомен източник. Здравното заведение от години е потребител на кадри, възпитаници на университета.
“Медицинските сестри, които работят при нас, са завършили бургаския Медицински колеж. Тяхната средна възраст е 25-30 години. Те се справят чудесно с работата.
Ние учредихме награда "Света София" за най-добра сестра, което е известен стимул за тях. На ден през центъра минават между 500 и 700 души. Ние лекуваме 50% от болните на Бургас”, посочи пред медиите Семир Абумелих.
Бургаският университет вече има сключен договор с фирма в областта на образователните услуги, по силата на който младежи от Република Турция ще се обучават в бургаското висше училище.
“В момента ремонтираме хотел “Парк”, който е на територията на нашия Колеж по туризъм. Готови сме значителната част от средствата от таксите на чуждите студенти да ги инвестираме в него, за да им предложим съвременни условия за живот”, информира вчера проф. Петков.
Според него най-привлекателни за младежите от южната ни съседка са специалностите в областта на туризма, икономиката и химичните технологии.
Плюс за бургаския университет е, че в родината си могат да се обучават не повече от 30 процента от всички, желаещи висше образование, нашите дипломи се признават без проблем, и в същото време най-близкият конкурент – Техническият университет във Варна, почти е запълнил капацитета си, тъй като обучава над 1 400 турски студенти.
Най-сериозната пречка е, че обучението трябва да се води на английски език.
“В момента създаваме организация, за да отговорим на това изискване и без съмнение ще се справим. При всички положения чуждите студенти в продължение на една година ще се обучават при нас, включително ще учат и български език. След този подготвителен етап една част ще останат тук, другите ще си изберат български университет, където да продължат обучението си.
“Ние не искаме пари от МОН, искаме подкрепа за намеренията ни!”, заяви вчера ректорът проф. Петков.
В резултат на неговата среща преди броени дни с бургаския кмет Димитър Николов е постигнато съгласие общината и висшето училище съвместно да довършат недостроената спортна зала в кампуса на “Проф. д-р Ас. Златаров”. Тя ще се ползва както от студентите, така и за спортни, културни и пр. прояви.
Строителството й започва малко преди 1989 г., като дотогава на площта от близо 3 дка ролята на закрита площадка играе първият в Бургас надуваем модул. В началните години на демократичния преход строителството секва, изпълнен е само етапът за издигането на покривната конструкция.
“Уверена съм, че най-старият бургаски университет ще се развива възходящо. Той има всички възможности да се превърне в център на високите технологии. И трябва да отбележа, че Университет “Проф. д-р Ас. Златаров” прави в последните години отлично впечатление с усилията си да участва в множество подобни проекти”, подчерта зам.-министър Добрева и сподели, че според нея бургаското висше училище има ресурси да актуализира капацитета си на обучавани студенти.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |