В новините
 
23.04.2008 12:00   Новината е видяна 4966 пъти
Трансгранично сътрудничество в борбата срещу организираната престъпност и тероризма

Включването на договора от Прюм в европейското право не само ще засили трансграничното сътрудничество в борбата срещу организираната престъпност и тероризма, но и ще даде по-големи гаранции за защита на личните данни. Това подчертава докладът на Bárbara Dührkop, приет днес по време на заседанието на ЕП в Страсбург с 529 гласа "за", 65 "против" и 24 "въздържали се".
Решението на Съвета да интегрира договора от Прюм в европейското право се прави с цел засилване на трансграничното сътрудничество и обмяната на данни в борбата срещу организираната престъпност и тероризма. Включването на договора към правото на ЕС ще позволи да се обезпечат по-сериозни гаранции в областта на защитата на личните данни, което е една от слабостите на договора.
Договорът от Прюм е подписан на 25 май 2005 г. от Белгия, Германия, Испания, Нидерландия, Люксембург, Франция и Австрия. Той предвижда обмяната на ДНК и дактилоскопни данни, както и съвместни полицейски акции в рамките на борбата срещу тероризма, трансграничната престъпност и нелегалната имиграция.
Докладът на Bárbara Dührkop Dührkop (ПЕС, Испания) одобрява като цяло предложението, но изисква произтичащата обмяна на данни да бъде регулирана от бъдещото рамково решение за защита на данните. Иска се също така трансферът на данни да бъде съобразен със становището на Европейския надзорен орган по защита на данните.
Депутатите въвеждат прецизна дефиниция на понятието "данни с личен характер", като същевременно се иска ДНК и дактилоскопните данни на оправдани или освободени лица да могат да бъдат обменяни само в ограничени случаи и при строго определени правила.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |